Goud liefhebbers verkeerd Wie tegenwoordig opzoek gaat naar de actie in de aandelenmarkten, die komt van een kale reis thuis. De koersen komen amper van hun plek, met bijzonder kleine weekverschillen. Als we niet beter wisten, zouden we denken dat het reeds zomer is. Maar niet getreurd, er is tegenwoordig een segment dat opnieuw in de kijker staat: de goudmarkt! In de voorbije dagen laaide er weer verhitte discussies op. Dit edelmetaal blijft de gemoederen beroeren. Toch opmerkelijk, dat zo veel beleggers zich druk maken over een ‘nutteloos metaal’. HUI 1 maand Bovenstaande grafiek, van de HUI-index, laat zien dat we eerder al een daling van 10% ondergingen. Maar dan zonder dat hier veel gehoor aan gegeven werd. Vorige week kregen we plots een val van 8% te verwerken, en ineens was ‘het kot te klein’?! Dit is een nieuwe cyclische bull trend, de voortzetting van de seculaire stierenmarkt die begon vlak na de eeuwwisseling. En deze nieuwe trend is nog maar net begonnen. Vergeet niet dat de HUI-index momenteel rond 216 noteert, terwijl de voormalige top boven 630 was. Daarbij komt dat de structuur van deze markt wezenlijk is veranderd. Dat kan je afleiden aan de volgende marktlogica:

  • In een berenmarkt zijn rallies kort maar krachtig;
  • In een stierenmarkt zijn correcties snel en heftig.

Dat laatste is vandaag aan de orde in de goudmarkt, specifiek bij goudmijnaandelen. Vergeet niet: de HUI-index stond bij de ingang van dit jaar nog op 110, vandaag op 216! Een stier wil zo weinig mogelijk rijders op z’n rug. Een stierenmarkt probeert zoveel mogelijk beleggers van zich af te gooien. Laat u niet van de wijs brengen door de turbulentie op de korte termijn, maar blijf focussen het grote plaatje. Hier is nog een lange weg af te leggen vooraleer de paniek omkeert in een manie. Goud speelt al duizenden jaren een belangrijke rol in onze financiële maatschappij. Ook vandaag is dit nog steeds het geval, tot spijt van wie het benijd. Goud verhit niet enkel de gemoederen. Er bestaan ook heel wat ideeën over de rol van goud. Nochtans is goud niet zo moeilijk. Goud is:

  • een veilig haven,
  • een vaste valuta,
  • een investeringsactief,
  • een economisch metaal,
  • een sentimentsbarometer,
  • een elektrische geleider,

Dat klopt ook allemaal, maar goud is voor ons vooral één zaak: de monetaire tegenpool! Goud vormt het tegengewicht in het financiële systeem. Als het systeem in onbalans verkeert, dan trekt de prijs van goud aan. Dat is door de eeuwen heen altijd zo geweest, tot op de dag van vandaag. Kijkt u eens even mee naar de volgende grafiek: de ‘echte’ rente in de VS. Echte rente VS Deze echte rente is samengesteld uit de rente die u krijgt op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie, in mindering met de kerninflatie in de VS. We nemen hier de gegevens van de Verenigde Staten, omdat ze de US dollar beheren. Dit is natuurlijk dé mondiale reservemunt. Alle grondstoffen en basisgoederen worden verhandeld op USD. Wie zich afvraagt waarom de goudprijs in 2016 is losgebroken, die ziet voldoende op de bovenstaande grafiek. De echte rente in de VS werd negatief in 2016. Goud acteert goed in een klimaat van een dalende echte rente, maar tiert welig in een omgeving van negatieve echte rente. Precies dat zien we sinds de jaarwisseling. En het ziet er ditmaal niet naar uit dat dit beeld spoedig zal veranderen. Ditmaal is het niet enkel de dalende rente op Amerikaanse staatsschuld, vandaag is het met name deoplopende inflatie die erin hakt! De kerninflatie handelt al sedert het najaar van 2015 beduidend boven 2% en het ziet er naar uit dat deze in de toekomst nog verder zal oplopen (als gevolg van stijgende lonen, stijgende levenskosten, stijgende zorgkosten, …). De echte rente zal druk ondervinden van inflatie, en de Fed loopt achter die feiten aan. Ze durven inflatie maar moeilijk te bestrijden, uit vrees voor een economische terugslag. Voeg daarbij de wereldwijde druk van de negatieve rentes op overheidsschulden, en je hebt een cocktail die goud nog voor langer een flink duw in de rug kan bezorgen. Dus wat u ook leest over goud, onthoud dat de echte rente de echte voedingsbodem vormt. En die bodem is opnieuw erg vruchtbaar!