gevaar

De aandelenmarkten zijn sinds de verkiezingsoverwinning van Trump flink in waarde gestegen. Overigens wisten niet alleen de Amerikaanse indices te profiteren van de feestvreugde, ook de meeste andere wereldwijde indexen wisten mee te liften op het succes van Trump.

Als we het koersbeeld vanaf november 2016 bekijken dan zou dit de indruk kunnen wekken dat alles in de wereld op rolletjes draait. Toch is er onderhuids van alles aan de hand. Zo hebben we te maken met een grote politieke onzekerheid en ook de dreiging van terreur weet te zorgen voor angst onder de burgers.

Deze rally wordt door steeds minder aandelen gedragen

probleem-rally

Als we ons richten op het onderhuidse plaatje bij de aandelenmarkten dan is er ook een duidelijke bedreiging te signaleren. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, te zien dat sinds vorig jaar al sprake is van een trend waarbij de S&P 500 index in waarde weet te stijgen, terwijl steeds minder aandelen deze stijging ondersteunen. Gemiddeld gezien zijn er steeds meer aandelen die niet meer boven hun 50 of 200 Moving Average lijn bewegen.

Volgens de mannen van Real Investment Advice is dat een trend die we erg serieus moeten nemen. Op het moment dat steeds minder aandelen deze rally ondersteunen, neemt de kans op een terugval immers toe.