geboorte kind

Er zijn genoeg mensen die zich op dit moment zorgen maken over hun oude dag. De pensioenfondsen zijn de afgelopen jaren voornamelijk negatief in het nieuws gekomen als gevolg van hun dalende dekkingsbijdrage. Steeds minder pensioenfondsen kunnen hun verzekerden garanderen dat ze later daadwerkelijk over de gewenste pensioenuitkering kunnen beschikken.

Het grote probleem zit niet alleen in het feit dat de rentes op dit moment laag zijn. Ook de tegenvallende beursresultaten, waar de pensioenfondsen het vaak over hebben, zijn niet de grootste boosdoeners.

Vergrijzing kan uitgroeien tot een mondiaal probleem

Het grote probleem is vooral dat tegenwoordig de mensen steeds ouder worden. Dankzij de verbeterde gezondheidszorg worden mensen in de Westerse wereld steeds ouder en als gevolg daarvan moeten pensioenfondsen langer een uitkering verschaffen.

vruchtbaarheid

Daarnaast staan er steeds minder werkenden tegenover deze gepensioneerden. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Visual Capitalist, is te zien dat de gemiddelde vrouw vandaag de dag minder kinderen baart dan 50 jaar geleden het geval was.

Het probleem van vergrijzing kan de komende jaren gaan uitgroeien tot een nog groter probleem. Vanuit die gedachten is het niet vreemd dat de hoop steeds meer op robots wordt gevestigd. In verhouding moeten de werkenden immers straks bezwijken onder de toename van het aantal AOW’ers.