Elektrische auto’s voor het grote publiek, kolonisatie van Mars, artificiële intelligentie, de Hyperloop, tunnels graven om files op te lossen, zelfrijdende auto’s, … Elon Musk is zonder twijfel een van de grootste visionairs van onze tijd. Geboren in 1971 heeft Musk al een aardig parcours achter de rug. Dit is hoe het allemaal begon.

Musk werd geboren in Zuid-Afrika waar hij zijn jeugd doorbracht met het lezen van boeken en het ontwikkelen van zijn eigen video game. Hij was een echte boekenworm en las tot 10 uur per dag. Toen er geen boeken meer waren om te lezen, begon hij encyclopedieën van buiten te leren.

Hij leerde zelf programmeren, een cursus BASIC van 6 maanden vervolledigde hij in 3 dagen. Na het lezen van The Hitchhiker’s Guide to The Galaxy op zijn 14e besloot de jonge Elon Musk dat hij de mensheid wilde redden van zijn ondergang.

Op zijn 17e verhuisde Musk naar Canada, via het ingezetenschap van zijn moeder die sinds zijn 9e gescheiden leefde van zijn vader. Musk werkte hard en deed er allerhande vreemde jobs om geld te verdienen zodat hij op zijn 18e naar de Universiteit van Ontario kon gaan.

Elon Musk gaat aan de slag bij een bank

Elon Musk belde regelmatig naar CEO’s van bedrijven waarover hij las in de krant. Hij werd door een bank uitgenodigd voor een stage. Hij was een genie in zijn job maar werd ontslagen wegens … het gebruik van de koffiemachine van de baas.

Na enkele omzwervingen op verschillende universiteiten startte hij Zip2 met zijn broer in 1995. Hij kreeg $28.000 van zijn vader om het bedrijf op te richten. Hij sliep gedurende 3 maanden op zijn kantoor en leerde (over)leven op een budget van $1 per dag.

Een jaar later, in 1996, haalde hij $3 miljoen op om Zip2 verder te ontwikkelen. Maar niet lang daarna werd hij door de investeerders gedegradeerd van CEO naar CTO. In 1999 werd hij dan toch beloond voor zijn werk. Hij ontving $22 miljoen door de verkoop van Zip2.

Elon Musk: van miljonair naar miljardair

Met dat geld richtte Musk X.com op in maart 1999. Een jaar later ging dit bedrijf samen Confinity om Paypal te vormen. Paypal werd in oktober 2002 verkocht aan eBay. Dit leverde Musk $250 miljoen op. Ondertussen had hij SpaceX al opgericht. In april 2004 investeerde hij in Tesla Motors en augustus 2006 in SolarCity.

De rest van zijn geschiedenis kan je zien op deze fantastische infographic van Ahrefs.

Infographic elon musk

Bron: CNBC