Dollar yuan Zilver betekent in feite ‘geld’ in meer dan 14 talen. Maar ook het fiatgeld waarmee de mensen over heel de wereld betalen, komen niet zonder reden aan hun naam. De benaming ‘Dollar’ is zelfs afkomstig van een Nederlandstalig woord. Waarom we de ‘euro’ een euro noemen, is gemakkelijk te begrijpen. Maar waarom noemen we de Amerikaanse munt een ‘dollar’ en de Chinese munt een ‘yuan’. Of de Zuid-Afrikaanse rand, de Turkse lira, de real, … alle munten hebben een speciale afkomst.

Dollar

De dollar is de meest gebruikte munt ter wereld. Maar de benaming ‘dollar’ is in feite afkomstig van een Vlaams/Nederlands/Laag Duits woord “joachimsthal”. Dit refereert naar de Sankt Joachimsthal, nu een kuuroord in Tsjechië. Ooit werd hier zilver gemijnd om munten van te slaan. Deze munten noemde men de “joachimsthaler”. Later werd dit afgekort naar de ‘thaler’ wat uiteindelijk de ‘dollar’ werd.

Peso

In het Spaans betekent ‘peso’ letterlijk ‘gewicht’.

Lire

Het vroegere Italiaanse en de huidige Turkse ‘lire’ zijn afkomstig van het Latijnse woord ‘libra’ dat ‘pond’ betekent.

Mark

Voor de euro betaalde men in Duitsland en Finland met de Mark dat ook een eenheid van gewicht vertegenwoordigt.

Real

In Qatar, Saoedi-Arabië en Yemen betaalt men met de ‘real’. Real is afkomstig van het Latijn ‘regalis’ dat koninklijk betekent.

Rand

Net zoals bij de dollar heeft de ‘rand’ zijn naam te danken aan een Nederlandstalig woord ‘witwatersrand’, een gebied rijk aan goud.

Yuan, Yen, Won

De yuan komt van het Chinese teken ‘?’ dat ronde munt betekent. Hetzelfde teken is ook verantwoordelijk voor de benaming van de Japanse yen en de Koreaanse won.

Kroon

Veel Scandinavische landen betalen met de ‘kroon’. De ‘kroon’ is afkomstig van het Latijnse woord ‘corona’ dat … kroon betekent.

Dinar

Jordanië, Algerije, Servië en Koeweit betalen met de ‘dinar’. Dinar komt ook van een Latijns woord ‘denarius’ wat een zilver munt was ten tijde van het Romeinse Rijk.

Roepie

De Indiase, Pakistaanse en Indonesische ‘roepie’ is afkomstig van het Sanskriet ‘rupya’ dat zilver betekent.

Pond

Het Britse ‘pond’ refereert ook naar het Latijnse woord ‘poundus’ dat gewicht betekent.

Roebel

In Rusland en Wit-Rusland betalen ze met de roebel, genaamd naar een gewichtseenheid van zilver.

Zloty

De Poolse ‘zloty’ betekent ‘goud’.

Forint

De Hongaarse ‘forint’ ontleent zijn naam van het Italiaanse woord ‘fiorino’, een gouden munt uit Firenze

Ringgit

Wanneer men vroeger munten sloeg in edelmetaal, viel er steeds een klein deel van dat edelmetaal van de munt af om de mooie ronde vorm te creëren. Om dat verlies te minimaliseren werden groeven gemaakt in de rand. Het Maleisische woord voor deze groeven is ‘ringgit’.