5087964934_0c38ce9e63_o

Hoe komt het toch dat de meeste mensen het zo moeilijk hebben met beleggen? Hoe komt het toch dat we steeds maar weer meer geld verliezen dan winnen? Simpel, onze hersenen houden ons voor de gek, ze leiden ons om de tuin, ze laten ons in de val lopen. 2 voorbeelden maken dit duidelijk.

De reden dat we geld verliezen komt doordat negatieve emoties een sterkere impact hebben dan positieve emoties. Test deze voorbeelden maar eens uit bij je vrienden. Je zal direct merken dat een grote meerderheid rationeel de verkeerde keuze maakt.

Voorbeeld 1:

Geld sparen

Stel je hebt €1.000 gekregen en mag deze verdelen tussen 2 personen. Persoon A mag beslissen hoe het geld verdeeld zal worden, persoon B mag beslissen of hij akkoord gaat met de verdeling of niet. Indien persoon B beslist om niet akkoord te gaan, wordt het geld niet verdeeld en krijgen beide personen niets.

Persoon A verdeeld het geld als volgt: €700 voor zichzelf en €300 voor persoon B.

Als jij persoon B bent, wat zou je dan doen?

Een grote meerderheid zou hier niet mee akkoord gaan. En dat is verkeerd. Wanneer je niet akkoord gaat, heb je namelijk €0. Wanneer je wel akkoord gaat, heb je €300 ondanks de oneerlijke verdeling.

De negatieve emotie van de oneerlijke verdeling neemt de bovenhand op de positieve emotie van de extra €300.

Voorbeeld 2:

Cash geld is beter dan kredietkaart

Je komt aan de kassa van een lokale supermarkt. Er staat een bordje met 3% korting wanneer je met cash geld betaalt. Ondanks de kleine korting zullen de meeste mensen verkiezen om met de bankkaart te betalen.

Wanneer je bij de volgende winkel bij de kassa komt, staat er een bordje met 3% extra betalen wanneer je met de bankkaart betaalt. In dat geval is de kans groot dat je liever met cash geld betaalt.

3% extra betalen is als een verlies, 3% minder betalen is als een winst. Negatieve emoties van het verlies wanneer je met de bankkaart betaalt, hebben een grotere impact dan positieve emoties zoals de winst wanneer je met cash zou betalen.

Oplossing

Zo zorgen de hersenen ervoor dat je dikwijls de verkeerde beslissingen neemt, ook op de aandelenmarkt.

Een handig middel om dit te omzeilen is jezelf de vraag stellen ‘Als ik nu nog zou beleggen, zou ik dan dit bedrijf kopen?’. Is het antwoord ‘Nee’, kan je het aandeel beter verkopen.