Jeff Bezos rijkste man ter wereld

2016 is een behoorlijk goed jaar geweest voor Jeff Bezos. Niet alleen werd hij op de koffie gevraagd door Donald Trump en speelde hij een kleine rol in de nieuwe Strar Trek film, hij verdiende ook zo’n $7 miljard (of $800.000 per uur). Hierdoor is hij weer een van de 4 rijkste mensen ter wereld.

Vorig jaar kwam Jeff Bezos voor de eerste keer kijken bij de rijkste personen ter wereld. Nadat de beurskoers van Amazon dit jaar nogmaals zo’n 15% steeg, bevestigt hij zijn positie. Bezos heeft een groot deel van zijn vermogen te danken aan zijn 17% aandeel in de Amerikaanse internetgigant.

Naast Amazon is Bezos ook de eigenaar van The Washington Post en SpaceX concurrent Blue Origin. Hij bezit ook een belang van 3% in online publicatiedienst Business Insider.

Het aandeel Amazon kende in 2016 weer een wilde rit. Tijdens de voorjaarscorrectie daalde Amazon nog fors maar na uitstekende resultaten in het eerste en tweede kwartaal spurtte het aandeel onophoudelijk hoger.

Amazon 2016

Jeff Bezos heeft in de eerste jaarhelft de criticasters alvast de mond gesnoerd. Vroeger werd Amazon nog verweten geen winst te kunnen maken, maar Bezos investeert nu eenmaal graag. Belangrijker is dan ook dat Amazon zijn omzet nog steeds met 20% tot 30% kan laten groeien.

Dit blijft indrukwekkend voor een bedrijf dat in 1997 naar de beurs kwam aan $1,33 (na 3 splitsingen) per aandeel. Dit is wat we bedoelen wanneer we zeggen dat je de winnaars in je portefeuille moet bijhouden:

Amazon sinds IPO

In het 3e kwartaal viel de winst dan weer tegen omdat Amazon opnieuw fors investeerde. Die investeringen moeten in het 4e kwartaal al vruchten afwerpen.

In ieder geval heeft het bedrijf van Jeff Bezos laten zien wat er kan gebeuren wanneer de winstmotor op alle cilinders draait. Tijdens de eerste 2 kwartalen van 2016 lagen de winstverwachtingen gemiddeld 69% boven de analistenverwachtingen.

Wanneer Bezos dit in 2017 nog eens kan overdoen, zit er mogelijk opnieuw een winst in van $7 miljard of meer. Misschien stoot hij zelfs Bill Gates van de troon?

Bron: The Fool

Foto: Steve Jurvetson (Flickr)