Heb jij ooit al eens willen weten hoeveel geld er allemaal bestaat? Het antwoord is moeilijker dan je op het eerste zicht zou denken. Veel hangt af van welke definitie je geeft aan ‘geld’. Hoe abstracter de definitie, hoe meer ‘geld’ er bestaat. Onderstaande infographic maakt het een en ander duidelijk.

Wanneer we enkel kijken naar de waarde van alle briefjes en munten in omloop plus al het geld dat op bankrekeningen staat, zou er wereldwijd zo’n $80.900 miljard geld bestaan. De rijkste man ter wereld, Bill Gates, heeft dus zo’n 0,001% van alle geld ter wereld in handen.

Maar wanneer we alle cryptomunten, al het goud én alle derivaten meetellen, loopt het bedrag op tot een onwaarschijnlijk bedrag van meer dan een quadriljoen dollar of 1 miljoen keer een miljard dollar (= $1.000.000.000.000.000).

Er zouden naar schatting voor $1,2 quadriljoen derivaten bestaan. Dit onwaarschijnlijke bedrag steekt fors af tegenover de totale waarde van alle aandelenmarkten in de wereld, zo’n $70.000 miljard. De Amerikaanse aandelenmarkt neemt daarvoor ongeveer de helft voor zijn rekening.

De globale vastgoedmarkt krijgt een waarde van ongeveer $7.600 miljard.

Het totaal aantal schulden in de wereld komt uit op bijna $200.000 miljard. Bijna 30% hiervan werd gecreëerd na de financiële crisis. De VS neemt bijna 1/3 van de globale schulden voor zijn rekening, Europa 26% en Japan 20%. China zit nog maar aan 6%.

De markt van cryptomunten is momenteel nog maar zo’n $30 miljard waard. Wie naar bovenstaande cijfers kijkt, weet dus onmiddellijk hoeveel potentieel er nog ligt te wachten. De waarde van alle Bitcoins in circulatie komen volgens onderstaande infographic uit op $5 miljard, de kleinste kruimel van de hoop.

Bron: MarketWatch

Courtesy of: The Money Project