Goed moment aandelen

Dividendaandelen zijn zeer gegeerde aandelen, vooral bij het slimme geld. Best bijzonder, want de gemiddelde particuliere belegger haalt er meer dan eens zijn neus voor op. En dat is spijtig. Dividendaandelen zouden de kern moeten uitmaken van iedere portefeuille.

 

De eerste renteverhoging van de Federal Reserve kwam er eind vorig jaar. De markt is in blijde verwachting van een tweede. Het is dus niet onbelangrijk om te weten wat we de komende maanden mogen verwachten.

We zien uit de geschiedenis dat vooral 18 maanden na de eerste renteverhoging dividendaandelen veel beter beginnen te presteren dan andere aandelen.

We zijn nu bijna 12 maanden ver in de rentecyclus.

Dit is dus het ideale moment om dividendaandelen te kopen. Als de geschiedenis een goede raadgever is, gaan dividendaandelen in 2017 pas echt knallen.

Daarom geven we maar liefst 5 redenen waarom een aandelenportefeuille voor een (groot) deel uit dividendaandelen moet bestaan.

-1. Dividend is niet de enige bron van inkomsten

Net als bij alle andere aandelen kunnen dividendaandelen ook voor de nodige kapitaalwinst zorgen.Groeidividendaandelen in het bijzonder laten niet alleen hun dividend groeien, maar ook hun omzet, winst, cash flow, … op termijn resulteert dit in een hogere beurskoers.

En dit geldt ook voor bedrijven die een Hoog Dividend betalen. Een langdurig dividend betalen kan alleen maar wanneer het bedrijf gezond is. Dan volgt de beurskoers automatisch.

-2. Je hebt niet veel geld nodig om te beleggen in dividendaandelen

Veel beleggers denken dat ze al €100.000 of meer nodig hebben om voldoende dividend te krijgen waar je iets mee kan doen. Met minder brengt het zogezegd niet op.

Maar om te beleggen in dividendaandelen heb je helemaal niet veel geld nodig. Met minder geld duurt het proces alleen wat langer. Berkshire Hathaway van Warren Buffett is in feite een grote dividendportefeuille. En die is ook klein begonnen.

 

Trouwens, wie vastgoed koopt om een maandelijkse stroom aan inkomsten te genereren, moet ook veel geld investeren. Met dividendaandelen kan je klein beginnen en rustig opbouwen.

-3. Dividendaandelen is niet alleen voor oudere beleggers

In tegenstelling tot wat je zou denken zijn dividendaandelen geschikt voor ALLE leeftijden, jong én oud.

Groeidividendaandelen zijn aantrekkelijker voor jongeren. Hoog dividendaandelen kunnen oudere beleggers dan weer verrassen met een hoger rendement.

Maar ouderen kunnen ook gebaat zijn bij groeidividendaandelen en zo genieten van kapitaalwinst terwijl jongeren ook Hoog Dividend aandelen kunnen kopen om meer rendement te ontvangen.

Iedereen is gebaat bij dividendaandelen.

-4. Bedrijven die hun winst volledig herinvesteren (de groeiaandelen) zijn niet de betere beleggingen

Het nadeel van groeibedrijven (zoals technologiebedrijven of biotech) is dat ze op de radar staan van veel beleggers. Ze zijn populair en in vele gevallen dan ook duur.

Een belangrijke reden dat veel beleggers minderwaardige rendementen behalen, komt omdat ze juist die populaire aandelen kopen op de top en ze weer verkopen op de bodem.

Bedrijven die een dividend betalen hebben een robuuste groei en zijn vaak minder duur. Het dividend weerhoudt veel beleggers er ook van om op het verkeerde moment te verkopen.

-5. Bedrijven die een dividend uitkeren, weten exact wat ze met hun geld moeten doen

De realiteit is anders dan de perceptie. Een dividend houdt het management juist scherp. De druk van het dividend zorgt ervoor dat de managers hun middelen zo efficiënt mogelijk moeten inzetten. Er is geen ruimte voor verspilling. Geen enkele manager wil een schrapping van dividend op zijn palmares hebben staan.

Wij zien dus geen redenen meer om niet te beleggen in dividendaandelen.

Dividendaandelen zijn zowel voor jong als oud. Je hebt niet veel geld nodig om ermee te beginnen, maar je kan een dividendportefeuille wel uitbouwen tot een echte cashmachine. Naast het rendement van het dividend is er ook meer dan voldoende plaats voor kapitaalwinst.

En ten slotte zijn dividendaandelen in vele gevallen gewoon steengoede bedrijven.

Wat houd jou nu nog tegen?