Wellicht de grootste factor in het landschap van de macro-economie is de Amerikaanse dollar.

Deze valuta is de reservemunt van de hele wereld, heel wat globale schulden zijn erin genomineerd en zowat alle grondstoffen worden erin verhandeld.

De dollar is dus écht een activa die men absoluut ten alle tijden in de gaten moet houden aangezien de richting die deze valuta uit gaat enorm belangrijk is, op heel wat verschillende vlakken.

Blaine Rollins van 361Capital ziet hier ook wat potentiële problemen vormen momenteel, indien de dollar hier blijft aansterken en zo een vervolg maakt op de rally die we de laatste tijd reeds gezien hebben.

Zo zou volgens Rollins een sterker wordende dollar nefast zijn voor multinationals die hun inkomsten in buitenlandse valuta ontvangen en deze terug moeten repatriëren naar Amerika, dit moeten ze dan doen aan een minder gunstige wisselkoers, en dat weegt op het eindresultaat.

Alsook zou men volgens Rollins kunnen verwachten dat een stijgende dollar de volgend effecten heeft…

  1. Buitenlandse markten gaan minder goed presteren, aangezien zij veel schulden hebben die genomineerd zijn in Amerikaanse dollars.
  2. Een stijgende dollar moedigt marktparticipanten aan om terug naar het eigen land te gaan met hun beleggingen om zo het valutarisico te ontlopen.
  3. Er komt meer en meer druk op de grondstofprijzen.

Rollins haalt ook aan dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal 2.3% is gegroeid, en dat dit de verwachting van 1.8% versloeg, iets wat nu verder lijkt bij te dragen aan een sterker wordende dollar.

Deze factoren zorgen ervoor dat van zodra de dollar een beweging maakt – naar boven of onder – het alle hens aan dek is!