De olieprijs kent op lange termijn een woelig verloop. Een super-cyclus spreidt zich over verschillende decennia. Met de oliecrash van 2014-2016 kwam de super-cyclus sinds begin van deze eeuw ten einde. Specialisten verwachten dat er nog 1 super-cyclus in de pijplijn zit alvorens olie verdwijnt als belangrijkste energiebron.
Bedrijven die zitten te wachten op een hogere olieprijs moeten niet wanhopen, zeggen analisten bij Sanford C. Bernstein & Co. Het enige dat ze moeten doen is wachten, misschien nog wel een jaar of 10 maar er komt heel waarschijnlijk nog 1 super-cyclus aan voor olie.
De vraag naar olie in groeilanden zal het komende decennium gemiddeld 1,4% per jaar stijgen. Dit is sterker dan het afgelopen decennium. De vraag naar olie zal globaal pieken tussen 2030 en 2035. Dit creëert een opportuniteit voor de olieprijs voor nog 1 sterke prijsstijging, daarna sterft olie uit ten nadele van het efficiënter gebruik van fossiele brandstoffen en de opmars van elektrische voertuigen.
<< Interesse in dividendaandelen? Volg ons hier >>
We gaan er van uit dat schalieolie piekt vóór de globale vraag naar olie piekt. Dat kan een nieuwe periode inluiden waarin er een tekort is op de markt en de OPEC zijn dominantie hersteld zoals in de jaren ’70.
Een laatste keer x10 voor de olieprijs
Momenteel zwemt de wereld nog in olie en zal er een evenwicht zijn tussen $60 en $70 tegen het einde van dit decennium, aldus Bernstein. De lage olieprijs zal de vraag aanvuren in het laatste deel van de jaren ’10-’20. De groei zal hoger liggen dan tijdens de vorige groeifase ’01-’05. Vooral de groeilanden zullen veel meer olie nodig hebben naarmate hun economieën verder ontwikkelen.
Vorig jaar lag de globale vraag naar olie op 94,6 miljoen vaten per dag, tegen 2020 zal dit 100 miljoen zijn en tussen 2030 en 2035 zal dit pieken rond 108 miljoen vaten per dag. Wanneer schalie piekt voor de vraag piekt, zal het noodzakelijk zijn om meer olie te ontginnen uit teerzanden of in diepe wateren. Maar daar is een fors hogere olieprijs voor nodig om dit rendabel te maken.
Tijdens de vorige super-cyclus van de jaren ’70 tot begin deze eeuw vertienvoudigde de olieprijs. Mogelijk staat er nog een laatste super-cyclus te wachten vooraleer olie niet meer de belangrijkste grondstof ter wereld is.
Bron: Bloomberg
Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.
Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>