sell-aandelen

Het lijkt er op dat de beleggers in een langdurig feesttijdperk terecht zijn gekomen. Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump in november, zijn de beleggers al meerdere malen getrakteerd op nieuwe recordkoersen. Als kers op de taart werd vorige week zelfs de magische grens van 20.000 punten bij de Dow Jones index doorbroken.

Toch zouden we ons ook stilletjes aan moeten gaan afvragen of de markten niet vooruitlopen op de beloftes van Trump. De markten zijn met name de afgelopen tijd zo hard gestegen omdat Trumps beleid een positief effect zou gaan hebben op de groei van de Amerikaanse economie.

Maar, aangezien het feit dat Trump een gevaarlijk experiment speelt met zijn handelsbeleid, is het nog maar de vraag of zijn aanwezigheid als president daadwerkelijk een positief effect zal gaan hebben op de groei van het Amerikaans bruto binnenlands product.

Aandelen zijn zwaar overgewaardeerd

waarderingen-pe

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FactSet, is te zien dat de aandelenmarkten op dit moment wel erg hoog staan. Op basis van de bekende ‘Price tot Earnings Ratio’ was de Dow Jones index de afgelopen 15 jaar nog nooit zo zwaar overgewaardeerd. De ratio van 18 bij de Dow Jones index zagen we voor het laatst tijdens de internetzeepbel.

Gezien de hoge waarderingen moeten de beleggers waken voor een kater na het feestspektakel.