Zilver als belegging Gisteren ging de zilverprijs door het dak, een ware blow-off na een parabolische stijging op korte termijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er stoom van de ketel gaat. Een andere reden waarom we nu een tijdelijke correctie/consolidatie kunnen zien, komt door wat er zich afgelopen vrijdag afspeelde. Hoe sterk de zilverprijs de laatste dagen presteerde, kon je hier, hier en hier al lezen. Het korte termijn optimisme voor zilver stond afgelopen vrijdag dan ook niet echt verrassend op het maximum. De Optimism Index voor de zilver-ETF SLV sloot op 1 juli op 100. Dit is nog maar de 2e keer in de geschiedenis dat dit voorvalt. De vorige keer was 11 juni 2007. Zilver optimsme index In 2007 daalde de zilverprijs 6% in de daaropvolgende week. Iedere keer de Optimism Index boven 95 noteert, volgt er een correctie gedurende de volgende 7 tot 10 dagen. Een kleine consolidatie is dus normaal na dergelijke stijging van de zilverprijs die in een ruk van onder $18 steeg tot boven $21. Toch blijft zilver als belegging een goed idee.

Beste activa in eerste jaarhelft

Het zal je ook niet verbazen dat goud en zilver bij de beste activa waren in de eerste jaarhelft. Zilver neemt het goud mee naar huis met een stijging van 38%. Goud valt net naast het podium en strandt op de 4e plaats met een stijging van 25%. Suiker en sojabonen zetten zich tussen de 2 edelmetalen. Onder de slechts presterende activa zien we vooral aandelenindices. De Japanse Nikkei tuimelde van zijn voetstuk met een daling van bijna 17%. Maar ook de Euro Stoxx 50 kon het alles behalve droog houden met een daling van iets meer dan 10%. Chinese aandelen (niet op de grafiek) eindigden 20% in het rood. Beste en slechtste activa H1 2016 Wat opvalt is dat vele aandelenindices een slechte eerste jaarhelft achter de rug hebben terwijl grondstoffen en obligaties het uitstekend deden. Dit wijst nogmaals op de vele tegenstellingen in de markt.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger