Het aandeel Nintendo heeft zijn verschroeiende rit (tijdelijk?) gestaakt. Met een verdubbeling van het aandeel sinds de lancering op 6 juli en een grotere marktwaarde dan Sony, lijkt de rek eruit. Op woensdag verloor het aandeel Nintendo op een gegeven moment zelfs zo’n 15%. De daling van de aandelenkoers woensdag was de grootste daling in 16 jaar. Uiteraard kan zelfs voor de producent van Pokémon Go de aandelenkoers niet eeuwig blijven stijgen. Maar de forse koersval toont wel aan dat het aantal kopers stilaan opdroogt. Momenteel blijft het aandeel hangen rond de eindstand van afgelopen woensdag. Beleggers werden in eerste instantie omver geblazen door de populariteit van de nieuwe app. Op enkele dagen tijd was Pokémon Go populairder dan bijvoorbeeld Tinder of WhatsApp. Maar …
Hoe kan Nintendo geld halen uit deze gratis app?
Hoewel de app gratis is, kunnen gebruikers items kopen om het spel beter te kunnen spelen. Wat minder duidelijk is, is hoeveel van die omzet ook daadwerkelijk naar Nintendo vloeit. Pokémon Go werd gecreëerd door Niantic Inc., een startup die vorig jaar op eigen benen ging staan nadat het eerder onderdeel was van Google. In oktober 2015 haalde Niantic nog $20 miljoen op van 3 bedrijven: Pokémon Co, Google en Nintendo. Er werd echter geen officiële verdeling van het aandeelhouderschap bekend gemaakt.
Verdubbeling omzet Nintendo
Volgens The Wall Street Journal is toch Nintendo de grootste winnaar van de nieuwe hype als mede-eigenaar van Niantic alsook als 32% eigenaar van Pokémon Co, een bedrijf uit Tokyo dat de merchandising van de Pokémon karakters beheerd. Nintendo plant ook toestellen op de markt te brengen waarmee men het spel beter kan spelen. Anderzijds zijn er ook kosten die Nintendo moet betalen aan Apple en Google voor de downloads van de app. Tot nu toe blijft het dus voornamelijk bij schattingen aangezien Nintendo nog geen cijfers heef prijsgegeven. De omzet van Nintendo bedroeg vorig jaar ¥16,5 miljard en Nintendo verwacht (tot nu toe) een omzet van ¥30 miljard voor dit jaar. Bronnen: WSJ – B.I.
Zo koop je de volgende Google of Facebook
Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.