bubble

Op dit moment mogen we wel stellen dat de aandelenmarkten behoorlijk overgewaardeerd zijn. Om te beoordelen of een aandeel overgewaardeerd is, wordt er vaak gekeken naar de koers-winstverhouding van het betreffende aandeel. Uiteraard zijn de omgevingsvariabelen van net zo’n groot belang, maar gemakshalve kijken beleggers vaak naar de KW-verhouding.

Als we kijken naar de gemiddelde koers-winstverhouding van een beursgenoteerd bedrijf binnen de S&P 500 index, dan valt op dat die verhouding recent boven de 20 is gekomen. Op dit moment hebben we te maken met een ‘Price to Earnings Ratio’ van rond de 21.

Winstrecessie heeft weten te zorgen voor een hoge koers-winstverhouding

kw-verhouding

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is de verklaring van deze hoge koers-winstverhouding te zien. Deze verhouding is de afgelopen twee jaar in een versnelling terecht gekomen. Per saldo wist de S&P 500 index immers in waarde te stijgen, terwijl de bedrijven te maken hadden met een zogenoemde ‘winstrecessie’.

Daarnaast heeft Wall Street de afgelopen weken meer terrein mogen winnen als gevolg van de fiscale plannen van de president van de Verenigde Staten. De beoogde belastingverlaging van Trump kan een positief effect gaan hebben op de bedrijfswinsten, en dat is gezien de huidige KW-verhouding geen overbodige luxe te noemen.