Gabe newell

Van de rijkste man in de video game industrie heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord. Hij is de CEO van een bedrijf waar je waarschijnlijk ook nog nooit van gehoord hebt. Hij heeft een wilde baard en draagt steeds een zwarte polo. Zijn naam is Gabe Newell en hij is zo’n $4 miljard waard als oprichter van Valve Software.

Valve Sotftware is een van de meest succesvolle bedrijven uit de gaming industrie. Newell staat met zijn fortuin van $4 miljard op plaats 134 in de Forbes 400 lijst met rijkste mensen ter wereld. Newell was een van de eerste die meewerkte aan het besturingssysteem Windows van Microsoft, maar daarna ging hij zijn eigen weg.

Met het geld dat hij verdiende bij Microsoft, richtte Newell Valve Software op. In eerste instantie richtte Valve Software zijn pijlen op single-player games. Ze produceerden klassiekers als ‘Half-Life’ en ‘Half-Life 2’.

Maar Valve Software schoot pas echt uit de startblokken met Steam. Dat zullen de echter gamers wel kennen. Steam is veruit het meest gebruikte digitale platform voor online gaming.

Steam heeft zo’n 200 miljoen actieve maandelijkse gebruikers over heel de wereld. Iedere keer iemand een spel speelt via Steam, krijgt Valve Software een deel van de opbrengst (gemiddeld zo’n 30%).

Naast het platform Steam produceert het bedrijf van Gabe Newell ook eigen games als ‘DOTA 2’ en ‘Team Fortress 2’.

Steam is een soort App Store voor online gaming via PC of Mac. Maar het is veel beter dan Apple’s App Store, al zijn er gelijkenissen. Zo creëerde Steam net als Apple ook een eigen ecosysteem. Hierdoor heeft het platform een bijzonder trouw klantenbestand.

Het enorme klantenbestand (veel groter dan bijvoorbeeld EA Origin of Windows 10 games) en de loyale klanten maken dat Valve Software een bijzonder winstgevend bedrijf is en Gabe Newell een miljardair. Helaas voor de gaming liefhebbers staat het bedrijf niet op de aandelenbeurs.

Bron: Business Insider