De aandelenmarkten hebben de afgelopen weken een stapje terug moeten doen. Steeds meer beleggers denken dat het positieve effect van Trump is uitgewerkt op de markten. De afgelopen handelsdagen wisten de indices wel weer flink te stijgen, maar dit was gebaseerd op de uitslag van de eerste Franse verkiezingsronde. Uit de meest recent verschenen macrocijfers blijkt dat niet alleen op de beursvloeren het Trump-effect is uitgewerkt.

De afgelopen dagen werd duidelijk dat de Amerikaanse productiesector in de maand april aan een minder hard tempo wist te groeien dan de maanden daarvoor het geval was. In de maand februari hadden we nog te maken met de hoogste stand in 33-jaar tijd, maar sinds dat moment hebben we te maken met een dalende trend.

Is het Trump-effect bij de Amerikaanse productiesector uitgewerkt?

Trump-effect-productiesector

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is de Philadelphia Fed manufacturing index in beeld gebracht. Deze index wordt vaak gebruikt om de gezondheid binnen de Amerikaanse productiesector te meten.

Op deze grafiek is te zien dat we in de maand februari te maken hadden met een flinke piek die uit wist te komen op een stand van 43,30. Deze maand hebben we echter nog maar te maken met een stand van 22. Elke stand boven de 0 impliceert groei, maar de positieve impuls van Trump lijkt inmiddels uitgewerkt te zijn.