Contraire tegendraadse belegger

Contrair beleggen is het moeilijkste dat er is. Je moet tegen de kudde in gaan, je moet doen wat de overgrote meerderheid dom vindt, je moet gaan waar niemand durft te stappen. Maar het mooie is, wie de stiel kent als zijn broekzak, zal uitmuntende resultaten boeken.

De overgrote meerderheid van de beleggers beseft niet dat ze niet beter kunnen doen dan de markt wanneer ze gewoon meedoen met de markt. Wie de kudde volgt, zal gewoon het rendement boeken van de kudde min de kosten.

Jeff Bezos verwoordt ook perfect waar contrair beleggen om draait: ‘Je moet goed onthouden dat de contrair zijn betekent dat je meestal fout zit.’ Wanneer je 10% kans hebt om 100% winst te maken, moet je dat doen. Dan kan je nog 9 keer fout zijn om break-even te draaien.

Je moet dus niet contrair beleggen om contrair te zijn

Wanneer het huis in brand staat, loop je ook niet naar binnen. Contrair beleggen is gebruik maken van opportuniteiten die een ander niet ziet omdat ze liever comfortabel in de kudde blijven.

Contrair beleggen wil zeggen dat jij comfortabel iets anders doet dan de meerderheid. De financiële markt vertoont altijd kuddegedrag. Mensen zijn liever samen fout dan alleen goed. Hierdoor ontstaan er overdrijving, naar boven én naar beneden, over- en onderwaarderingen.

Zo zegt Jeffrey Gundlach dat hij angst wil zien onder de beleggers. Hij wil activa kopen waar anderen bang van zijn, niet wanneer men denkt dat het een cadeau is dat ze in hun handen krijgen.

Maar 1 mogelijkheid om geld te verdienen als belegger

Andy Rachleff ziet 4 mogelijkheden op de aandelenmarkt waarbij er maar 1 is waarbij je geld kan verdienen. Je kan goed zitten en fout. Wanneer je fout zit, kan je geen geld verdienen. Maar wanneer je goed zit, verdien je ook alleen maar geld wanneer je niet tot de kudde behoort.

Contrair beleggen

Howard Marks ten slotte zegt dat je inzichten superieur moeten zijn. Je moet dingen leren die anderen niet leren. Je moet dingen zien die anderen niet zien. En je moet een betere analyse maken. Dan kan je onafhankelijk, contraire beslissingen nemen.

Bron: 25IQ