Wist je dat de nieuwste smartphone of de hipste kleren jou niet gelukkig maken? Wanneer je iedere dag hard werkt en al je rekeningen betaalt, blijft er meestal maar een klein bedrag meer over op het einde van de maand. Het is dus belangrijk om dat bedrag zo goed mogelijk te besteden, liefst aan iets dat je gelukkig maakt.
Volgens een 20 jaar durend onderzoek zijn de dingen die je koopt, niet wat jou het meest gelukkig maakt. Het probleem met kopen is dat het ervaren van geluk snel verdwijnt. Daar zijn 3 goede redenen voor:
We raken snel gewoon aan nieuwe dingen. Wat eerst nieuw en spannend leek, wordt al snel de norm.
We leggen de lat steeds hoger. Nieuwe aankopen zorgen voor nieuwe ervaringen. Maar eens we die ervaring gewoon zijn, gaan we op zoek naar betere ervaringen.
Anderen hebben altijd iets beter. Van zodra we iets nieuw hebben, beginnen we te vergelijken. We vinden de nieuwe auto geweldig, tot een van de vrienden een beter model koopt. Er is altijd iemand die iets beter heeft.
We kopen spullen die ons gelukkig moeten maken. Dat lukt … eventjes. Maar dan worden we het al snel gewoon. De paradox van nieuwe spullen kopen om een gevoel van geluk te creëren is dat we denken dat het geluk even lang duurt als de levensduur van het product. We denken dat we hetzelfde gevoel van geluk ervaren zolang we het kunnen zien, horen, voelen, … wat we hebben gekocht. Maar dat is niet zo.
Ervaring daarentegen blijft wel hangen.
Ervaringen worden een deel van onze identiteit. We zijn niet wat we bezitten, we zijn wat we meemaken, wat we gezien hebben, waar we geweest zijn. Een nieuwe iPhone verandert niet wie je bent, maar die keer dat je naar Tomorrowland bent geweest wel. Of die daguitstap met je vrienden waar je zoveel plezier aan beleefde, dit zit in jou voor de rest van je leven.
Wij zijn de som van al onze ervaringen.
We vergelijken ervaringen ook niet zoals we spullen vergelijken. Dat blijkt uit een studie aan de Universiteit van Harvard.
Ze vroegen aan een grote groep mensen:
- Wil jij een hoog salaris dat lager ligt dan de groep
- Of … wil je een laag salaris dat hoger ligt dan de groep
Veel mensen waren niet zeker over hun antwoord. Maar men stelde ook diezelfde vraag in verband met hun vakantie:
- Een lange vakantie die korter is dan de groep
- Of … een korte vakantie die langer is dan de groep.
De meeste kozen hier een lange vakantie die korter is dan de groep. Met een langere vakantie kan je meer ervaring opdoen.
Ervaringen zijn ook waardevoller dan spullen. Doordat de meeste ervaringen maar over een korte periode betrekking hebben, schatten we ze veel meer naar waarde. Ervaringen leveren geluk op, van de planning tot het moment zelf terwijl spullen ons enkel vluchtig geluk gunnen en steeds nutteloos aanwezig blijven.
Bron: Forbes
Foto: Pixaby