Beginnen sparen

Sparen, we stellen het dikwijls uit omdat we nog dit of dat willen kopen. Consumeren heeft dan ook een grotere aantrekkingskracht dan sparen. Veel mensen sparen niet of te weinig omdat ze liever nu genieten, je weet immers nooit hoe oud je gaat worden. Maar een groot deel van de mensen wordt wel oud, en die periode in armoede doorbrengen is een van de ergste dingen die er zijn. Om op latere leeftijd voldoende financiële middelen te hebben, moet je NU beginnen sparen.

Iemand die bijvoorbeeld al 50 jaar is en niet veel spaargeld op zijn rekening heeft staan, kan die alsnog op pensioen met €1 miljoen? Het lijkt een onmogelijke opdracht, maar dat is het niet. Er zijn natuurlijk wel enkele voorwaarden aan verbonden, maar financiële mirakels gebeuren meer als je denkt.

Het beste moment om aan je pensioen te denken was gisteren, het tweede beste moment is vandaag. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker de opgave wordt. Maar niets is onmogelijk, het vereist enkel meer inspanningen. Op pensioen met €1 miljoen hangt af van enkele factoren die je zelf onder controle hebt.

Iemand van 50 jaar die zo goed als geen spaargeld heeft, maar toch op pensioen wil gaan met een bankrekening bestaande uit 7 cijfers, zal een groot deel van zijn inkomsten moeten sparen. Stel dat die persoon €80.000 per jaar verdient, jaarlijks 2% opslag krijgt en zijn spaargeld kan investeren aan 6% per jaar rendement, dan heeft die persoon nog steeds 20 jaar nodig om aan €1 miljoen te geraken.

Op pensioen met €1 miljoen: begin er zo vroeg mogelijk aan

Dit zijn dus al serieuze inspanningen die geleverd moeten worden. Zou hij maar 15% van zijn inkomen sparen, komt het eindresultaat op zijn 65e uit op €320.000. Gaat hij pas op zijn 68e op pensioen is dit al gestegen naar €440.000 en op zijn 70ezo’n €530.000.

De conclusie die we hier uit kunnen trekken is dat je niet te lang moet wachten om te sparen voor je pensioen. Hoe langer je wacht, hoe groter de uitdaging wordt. De kracht van samengestelde interesten werkt het sterkste op lange termijn. Een andere conclusie die we kunnen trekken is dat je zoveel mogelijk van je inkomen moet sparen/beleggen.

Hoe hoger het percentage, hoe meer geld voor jou kan werken in plaats van dat jij werkt voor je geld. Maar weet dat niets onmogelijk is, zolang je er maar de nodige inspanningen voor doet.

Bron: CNN Money