Negatieve rentevoeten zijn onhoudbaar. Eens beleggers beslissen te stoppen met het voorrecht om te betalen om overheidsobligaties te kopen, zal dit resulteren in een nieuwe bankencrisis. Dit zal dan ook heel slecht aflopen, aldus James Grant. We bevinden ons op onbekend terrein. Volgens de geschiedenisboeken zijn negatieve rentevoeten nog nooit voorgekomen in de 5.000 jarige geschiedenis. Nu noteren bijna $12.000 miljard obligaties met een negatieve rentevoet, grotendeels Japanse en Europese obligaties. Negatieve rentevoeten zorgen niet alleen voor een groot gevaar op de obligatiemarkt, ze zorgen er ook voor dat de waardering van andere activa totaal onrealistisch wordt aangezien obligaties worden gebruikt als maatstaf van risico.
Einde van een 35-jarige trend?
De huidige stierenmarkt in obligaties met dalende rentevoeten en stijgende obligatiewaarde duurt nu al 35 jaar. Beleggers denken dat dit eeuwig blijft duren en vergeten dat hiervoor een 35-jarige berenmarkt met stijgende rentevoeten en dalende obligatiewaarde aan vooraf ging. James Grant ziet nog andere redenen waarom de rentevoeten zullen gaan stijgen. Obligaties brachten steeds meer geld op dan cash. Maar dat is nu niet meer het geval. Tot nu toe willen beleggers nog betalen om obligaties te kopen, maar hoe dieper de rente zakt, hoe groter de kans dat beleggers overstappen op cash.
Onrealistische scenario’s
De Italiaanse rentevoet op 10-jarige obligaties ligt nog maar een fractie boven de Amerikaanse rentevoet. Als dit geen bewijs is van een gemanipuleerde obligatiemarkt, dan mogen we een terugkeer van de Romeinse glorietijd verwachten. Zelfs de Britse rentevoet op 10-jarige obligaties staat onder 1% ondanks een daling van 12% van het Britse pond na de Brexit. Hoewel beleggers nog steeds niet bereid zijn hun cash geld onder een matras te stoppen, zorgen de negatieve rentevoeten er wel voor dat de marges (en de winsten) van de banken smelten als sneeuw voor de zon.
Problemen voor de banken
Een stijging van de rentevoeten, door aantrekkende inflatie bijvoorbeeld, kan voor immense verliezen zorgen op de obligatieportefeuilles van de banken waardoor een nieuwe crisis voor de deur staat. Ook zullen verschillende landen financieel in de problemen geraken om hun schulden af te lossen. Het zal dan ook allemaal slecht aflopen, zegt James Grant. Een van de weinige vluchtroutes die beleggers dan nog hebben, is naar goud. Goud is volgens Grant geen indekking tegen monetaire wanorde, maar goud is een investering tegen monetaire wanorde. Bron: Zerohedge