Jeffrey Gundlach, oprichter van DoubleLine Capital, heeft op maandag zijn zorgen geuit over de waarderingen op de aandelenmarkten. Volgens hem zijn deze, historisch gezien, buitengewoon hoog.

Als je de aandelenmarkt over de laatste 4 decennia bekijkt, zie je veel waarderingscijfers die op één van hun hoogste niveaus ooit staan. Gundlach denkt dat deze cijfers enkel en alleen worden ondersteund door de Federal Reserve. De ultra lage rente staat de waarderingen toe om recordhoogtes te bereiken.

De Dow Jones, S&P 500 en de Nasdaq bereikten vorige week allemaal nieuwe records. Hierdoor zijn hun waarderingen opgelopen tot dichtbij of zelfs boven de historische gemiddelden.

Zo ligt de toekomstige koers-winstverhouding van de S&P 500 momenteel op bijna 23. Dat is dichtbij het hoogste niveau dat bereikt werd in 2000, te midden van de dotcom-zeepbel.

Veranderende trends

Gundlach merkte ook op dat een aantal trends, die reeds een decennium aan de gang zijn, nu aan het omkeren zijn. Opkomende markten zullen in de komende periode naar verwachting beter presteren dan de Verenigde Staten.

Hiernaast verwacht Gundlach ook dat value-aandelen de leiding van groeiaandelen zullen overnemen.

Een andere belangrijke factor die in de gaten dient gehouden te worden, is de verwachting van een stijgende inflatie. De Federal Reserve zal haar lage rentebeleid handhaven en ook de stimuleringsmaatregelen zullen uitgebreid worden. Door de inflatie zouden de aandelenmarkten onder druk kunnen komen te staan.

Gundlach verwacht dat de consumentenprijsindex, een algemeen gevolgde inflatiemeter, een niveau van 3% zal bereiken. Als dit werkelijk gebeurt zou dit een echte “gamechanger” kunnen zijn voor de aandelenmarkten.

Gundlach besluit:

Er zijn veel dingen aan het veranderen. Ik vermoed dat dit geen korte termijn verschijnsel is.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties