crisis situatie

Jim Rickards is een bestsellerauteur en monetair expert. In zijn volgende boek legt hij het stappenplan uit van de volgende financiële crisis. Volgens Rickards is deze al begonnen en zal het allemaal nog erger worden dan in 2008.

In 1998 stond de wereld aan de rand van de afgrond. Wat daarna gebeurde maakte alles erger. In 2008 stond de wereld opnieuw aan de rand van de afgrond. En opnieuw deed men alles verkeerd, zegt Rickards. Iedere crisis is erger dan de vorige.

De Amerikaanse aandelenmarkt staat nog steeds rond het niveau van 2014. Er was een grote crash in augustus 2015 en een in januari 2016. Iedere keer kwam de Federal Reserve de financiële markten redden met ‘happy talk’. Maar zonder die volatiliteit doet de aandelenmarkt al 2 jaar niets.

S&P 500 2014 - 2016

Mensen verdienen geen geld meer op de aandelenmarkt. Hedge funds verdienen geen geld. Beleggingsfondsen verdienen geen geld. Het is een van de moeilijkste periodes ooit voor een belegger om geld te verdienen.

Eerst waren banken het grootste risico

De crisis van 2008 ligt bij vele mensen nog vers in het geheugen. Maar de crash van 1998 is vergeten. Nochtans was het een internationale crash. Het begon in juni 1997 in Thailand, daarna verspreidde de crisis zich naar Indonesië en Korea om te eindigen in Rusland in augustus 1998. Er werd alles in het werk gesteld om Brazilië recht te houden. Het was de ene domino na de andere die viel.

De volgende domino was echter geen land, maar een hedge fund – het LTCM fonds. Het Long-Term Capital Management werd op 3 dagen tijd gered met een cheque van $4 miljard om $1.300 aan derivaten recht te houden. Anders zou heel Wall Street ten onder zijn gegaan, verklaart Rickards die mee geholpen heeft aan de redding van het hedge fund.

Banken hadden de derivaten ingedekt langs 1 kant met LTCM en langs de andere kant met andere banken. Wanneer LTCM omviel, sloeg dat een gat in de balans van tientallen banken. Zonder redding zou de ene na de andere bank de boeken hebben toegedaan. Het zou een gelijkaardige gebeurtenis zijn geweest zoals de crisis van 2008.

Nu vormen centrale banken het risico

In 2008 was de wereld opnieuw –letterlijk – slechts uren verwijderd van een nieuwe gelijkaardige blackout indien de Federal Reserve niet met honderden miljarden over de brug was gekomen. De domino’s vielen een na een. Het begon met Bear Stearns in 2008, Fannie en Freddie Mac vielen om, AIG en Lehman Brothers. Het scheelde niet veel of ook Goldman Sachs en Morgan Stanley lag bij het huisvuil.

2 keer in 10 jaar stond de wereld uren van een totale ineenstorting. En volgens Rickards komt er nog een 3e keer, maar die zal nog vele malen zwaarder wegen dan 1998 en 2008. Nu staat het risico op de balansen van de centrale banken.

Wie heeft er nog een propere balans en kan nog geld printen om alles recht te houden? Daar is nog maar 1 oplossing voor: het IMF. Het probleem echter, besluit Rickards, is dat dit tijd nodig heeft, tijd die er niet zal zijn eens de crisis goed en wel over de wereld raast.

Bron: Daily Reckoning

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!