(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag hoger gesloten, met name dankzij beter dan verwacht resultaten van financial JPMorgan Chase en een flinke stijging van het aandeel Disney.

De S&P 500 steeg 0,7 procent op 2.907,41 punten en de Dow Jones index won 1,0 procent op een slot van 26.412,30 punten. De Nasdaq eindigde 0,5 procent hoger en eindigde op 7.984,16 punten.

Op weekbasis stegen de S&P 500 en de Nasdaq zo’n 0,5 procent, terwijl de Dow 0,1 procent daalde.

Financials hielpen de Amerikaanse beurzen vrijdag duidelijk in het zadel. JPMorgan en Wells Fargo gaven met hun kwartaalcijfers de aftrap voor het nieuwe cijferseizoen.

“Het was een beter dan verwacht kwartaal voor de banken, wat bemoedigend is”, volgens vermogensbeheerder Carter Henderson van Fort Pitt Capital Group.

Maar, zo waarschuwde de marktkenner, “beter dan dit wordt het dit jaar vermoedelijk niet voor deze grootbanken, want in het eerste kwartaal hadden ze nog staartwind dankzij de renteverhoging door de Fed in december [2018].”

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Amerikaanse importprijzen in maart op maandbasis met 0,6 procent zijn gestegen. Op jaarbasis was sprake van een ongewijzigd prijsniveau. De exportprijzen stegen in maart op maandbasis met 0,7 procent.

Het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet, zwakte in april af tot 96,9, van 98,4 in maart. Ondervraagden bleven positief over de huidige staat van de Amerikaanse economie maar hebben minder vertrouwen in de ontwikkeling in de komende zes maanden.

De olieprijs is vrijdag gestegen en herstelde daarmee deels van zijn dip een dag eerder. Op een settlement van 63,89 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 0,31 dollar, of 0,5 procent meer waard.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1298. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1283

Bedrijfsnieuws

JPMorgan rapporteerde over het eerste kwartaal een nettowinst van 9,2 miljard dollar op een omzet van 29,1 miljard dollar. De winst per aandeel bedroeg 2,65 dollar, ruim meer dan analisten hadden voorzien. Het aandeel steeg 4,7 procent.

Wells Fargo heeft het afgelopen kwartaal een hogere nettowinst geboekt, terwijl de omzet licht daalde. De winst per aandeel bedroeg 1,20 dollar. Vooraf door FactSet Research geraadpleegde analisten rekenden op een winst per aandeel van 1,11 dollar. Het aandeel leverde toch 2,6 procent in omdat de outlook voor de rest van het jaar tegenviel.

Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley en Goldman Sachs komen volgende week met hun kwartaalresultaten. Vrijdag wonnen de aandelen van deze banken achtereenvolgens 3,8 procent, 2,3 procent, 4,3 procent en 2,5 procent.

Chevron koopt concurrent Anadarko voor 33 miljard dollar. Per aandeel Anadarko betekent dit een bod van 65,00 dollar. Chevron betaalt deels in contanten en deels in eigen aandelen. Chevron is niet de enige kaper op de kust om Anadarko over te nemen. Zakenzender CNBC meldde vrijdag op basis van bronnen dat Occidental Petroleum een bod uitbracht van meer dan 70 dollar per aandeel in contanten en aandelen, maar dat Anadarko gekozen heeft voor Chevron.

Chevron sloot 4,9 procent lager. Occidental leverde 2,7 procent in. Beleggers in Anadarko zagen de waarde van hun aandelen met ruim 32 procent toenemen.

Disney onthulde zijn plannen voor streamingdienst Disney+ en werd beloond door beleggers want het aandeel steeg 11,5 procent. Toekomstig concurrent Netflix daalde 4,5 procent.

Taxibedrijf Lyft daalde 1,8 procent. Concurrent Uber diende donderdagavond zijn aanvraag in voor een beursnotering aan The New York Stock Exchange. Hoeveel aandelen Uber naar de beurs brengt en tegen welke prijs is nog niet bekend. De taxiservice zou mogelijk gewaardeerd worden op 100 miljard dollar.

Jumia steeg bij zijn beursdebuut bijna 75 procent. Het Afrikaanse e-commercebedrijf ging vrijdag voor 14,50 dollar per aandeel naar de beurs in New York. De slotkoers was 25,34 dollar.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties