Italexit

Europa heeft zijn les nog steeds niet geleerd. Er hangen donkere wolken boven het politieke landschap van het oude continent. Hoewel velen niet geloven dat Italië uit de eurozone zal stappen, komt die dag toch steeds dichterbij. Het politieke landschap in de laars van Europa ligt in duigen waardoor de kans groot is dat er een anti-Europa partij aan de macht komt.

Het enige wat er nog ontbreekt aan een exit van Italië uit de eurozone zijn vervroegde verkiezingen. En juist dat komt dichterbij.

Het begon allemaal bij de ‘Nee’ op het conto van het referendum dat voormalig Eerste Minister Matteo Renzi organiseerde. Renzi nam ontslag. Toen werden al vervroegde verkiezingen gevreesd, maar Italië kroop door het oog van de naald via een tussenoplossing.

De volgende verkiezingen staan in 2018 op het programma. Maar juist Matteo Renzi wil nieuwe, vervroegde verkiezingen. Beppe Grillo, van de anti-Europese 5 sterren partij, treedt Renzi  hierin bij.

Grillo gelooft namelijk dat hij kan winnen en wil vooral voormalig Eerste Minister Silvio Berlusconi uitschakelen. Berlusconi mag geen politiek mandaat opnemen tot 2018 wegens een veroordeling voor fraude.

Renzi wil vervroegde verkiezingen omdat het politieke landschap nu in chaos ligt. Hij krijgt echter forse tegenwind van zijn partijgenoot Luigi Bersani. Bersani wil geen vervroegde verkiezingen. Hierdoor dreigt de partij van Renzi en Bersani te splitten.

Indien de partij van Renzi en Bersani split, krijgt de 5 sterren partij van Grillo helemaal vrij spel, zeker indien het slaagt een alliantie te vormen met andere kleinere anti-Europese partijen. Indien de partij niet split, profiteert de 5 sterren partij nog steeds van het gekibbel en komt Grillo met zijn partij vermoedelijk aan de macht.

Grillo zit dus in een win-win situatie, maar zoals dat de laatste jaren wel eens meer gaat in Europa, ziet niemand dit aankomen.

Bron: Zerohedge