(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met een klein verlies gesloten. De AEX leverde 0,3 procent in op 450,68 punten.

Inmiddels is het bedrijfscijferseizoen ten einde, concludeerde analist Corne van Zeijl van Actiam vrijdag voor de camera van ABM Financial News.

“Per saldo is het nog een een heel aardig resultaat geworden in dit derde kwartaal”, aldus Van Zeijl. De winst lagen gemiddeld zo’n 2 procent hoger op jaarbasis. Vooral de financiële waarden deden het goed, waar vastgoed en IT het relatief slecht deden.

Ook op macro-economisch vlak was het stil. Het overschot op de lopende rekening van de eurozone van september daalde. De Duitse producentenprijzen lieten een bemoedigende trend zien met een duidelijk afnemende daling.

De Europese Centrale Bank zal alle instrumenten uit zijn arsenaal blijven inzetten om de inflatie richting de doelstelling van 2 procent te krijgen. Dit herhaalde voorzitter Mario Draghi van de ECB vrijdag tijdens een congres in Frankfurt. De centraal bankier wees op “de vele bemoedigende [economische] trends” in de eurozone, die uiteindelijk te danken zijn aan de onverminderde monetaire verruimingsmaatregelen. Zijn opmerkingen kregen de euro vrijdag nauwelijks in beweging, behoudens een kleine opleving.e

Net als in Europ was in Amerika de agenda vrijwel leeg. Louter de leidende indicatoren stonden op de rol. Deze stegen in oktober fractioneel.

De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de Europese aandelenhandel op 1,0588, de tiende achtereenvolgende dag dat de Europese munt onder druk stond ten opzichte van de dollar. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0598 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0626 op de borden.

Olie noteerde vrijdag lager. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent naar 45,13 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,3 procent lager bewoog op 46,34 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten de meeste fondsen lager. De grootste verliezen kwamen voor rekening van Galapagos en Ahold Delhaize met koersdalingen van respectievelijk 2,3 en 2,5 procent. Ahold kreeg vandaag verschillende negatieve rapporten om de oren, nadat het eerder deze week met kwartaalcijfers kwam. Bryan Garnier verlaagde het koersdoel met een euro naar 24,00 euro, maar handhaafde het aandeel wel op de kooplijst. Deutsche Bank verlaagde het advies evenwel naar Houden vanwege margedruk in het lopende kwartaal. Analisten van de Duitse bank pasten het koersdoel aan naar 22,50 euro, waar dit 24,00 euro was.

Een stuk beter verging het vandaag ASML en Gemalto. De toeleverancier van de halfgeleider industrie won 2,7 procent en de digitale beveiliger werd zelfs 3,0 procent duurder.

In de AMX was de koppositie voor BE Semiconductor industries met een dagwinst van 2,4, terwijl ook sectorgenoot ASM International het goed deed met een stijging van 1,5 procent. Flow Traders steeg 1,9 procent.

Delta Lloyd leverde 2,2 procent in, terwijl PostNL 4,2 procent goedkoper werd. Zowel de verzekeraar als het postbedrijf staat in de belangstelling van een koper, maar beide bedrijven zijn hier weinig enthousiast over. PostNL liet Bpost vandaag weten geen trek te hebben in een onderhoud. Volgens Bank Degroof Petercam gooide PostNL de deur vandaag dicht en is het nu afwachten of Bpost besluit tot een vijandige overname of de overnamepoging afblaast.

Onder de kleinere fondsen was het opnieuw Heijmans dat een stevig verlies moest slikken. De bouwer verloor nog eens 5,3 procent aan beurswaarde en is dit jaar al zo’n 40 procent gedaald. AMG leverde 3,5 procent in, terwijl Van Lanschot 2,5 procent duurder werd en Accell Group 2,1 procent won.

ASR verloor 2,9 procent na het openen van de boeken. De operationele winst daalde minder sterk dan verwacht en de solvabiliteit, hoewel ook iets gedaald, was volgens CEO Jos Baeten met 188 procent “heel stevig”. KBC Securities zag in de cijfers voldoende aanleiding om het koersdoel voor ASR te verhogen naar 21,50 euro, maar de stap naar een koopadvies was er nog een te ver.

De kwartaalupdate van het lokaal genoteerde Curetis werd niet beloond. Het Duitse biotechbedrijf verloor bijna 5 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street in het rood. De Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index verloren 0,2 tot 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.