trump3

De afgelopen dagen is duidelijk geworden dat het Amerikaanse kiesstelsel een bijzonder democratisch stelsel is. De president wordt niet gekozen op basis van de meeste stemmen, maar op basis van het aantal kiesmannen. Clinton heeft ongeveer 1 miljoen stemmen meer ontvangen dan haar tegenstander Trump, maar ondanks dit feit staat zij uiteindelijk met lege handen.

Volgens de Amerikaanse media heeft Bill Clinton onlangs zijn frustraties uitgesproken over de campagne van zijn vrouw. Volgens de oud-president had Hillary meer moeite doen voor onder andere de Afro-Amerikanen. Daarnaast heeft ze weinig gesproken over de toekomst van de Amerikaanse economie. Het echtpaar zou zelfs flinke ruzie hebben gehad net voor de verkiezingsuitslag.

Trump ging effectief te werk

trump-onvrede

De schuld van het verlies van Hillary Clinton ligt uiteraard niet alleen bij haarzelf. Donald Trump heeft namelijk bewezen dat hij enorm effectief kan zijn. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van DoubleLine Funds, is te zien dat sinds het jaar 1973 met name de 5% rijkste Amerikanen hun arbeidsinkomen hebben zien stijgen.

De gemiddelde Amerikaan heeft daarentegen de afgelopen 40 jaar loon moeten inleveren. En juist deze groep is het grootst vertegenwoordigd en heeft Trump de overwinning weten te bezorgen. De campagne moet daarom ook een belangrijke les zijn voor heel wat andere politieke partijen. Binnen een democratie moet er ook geluisterd worden naar de mensen die er wat minder goed voorstaan!