(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag met een klein verlies aan de handelsweek begonnen, grotendeels veroorzaakt door lagere olieprijzen.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,3 procent naar 2.126,50 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 18.086,47 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 5.199,82 punten.

“Twee opeenvolgende weken met verliezen voor Amerikaanse aandelen drukte in de vroege handel op het sentiment, maar beter dan verwachte cijfers van Bank of America aan het begin van een week tjokvol kwartaalcijfers zorgde voor een opleving vanaf de bodems”, aldus marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets. 

Beleggers kregen maandag cijfers over de industriële productie te verwerken, die in september op maandbasis met 0,1 procent steeg en daarmee nipt onder de geraamde 0,2 procent groei uitkwam. Op jaarbasis nam de productie in de Amerikaanse industrie af met 1,0 procent. 

De New York Empire State index daalde van min 2 in september naar min 6,8 in oktober, het laagste niveau sinds mei dit jaar. “Zeer zwak”, oordeelde marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK. 

Olie noteerde maandag in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,9 procent op 49,92 dollar, terwijl een december-future Brent 0,8 procent goedkoper werd op 51,52 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1004. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0999 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0972 op de borden. 

Beleggers kijken op dinsdag uit naar inflatiecijfers over de maand september, evenals de NAHB vertrouwensindex onder huizenbouwers over oktober. Later in de week volgen onder meer de publicatie van het Beige Book door de Federal Reserve, verschillende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt en de Philly Fed index. 

Verder domineren bedrijfscijfers de handelsweek, met op dinsdag de kwartaalcijfers van onder meer BlackRock, Goldman Sachs, Johnson & Johnson en Intel Corporation. Later in de week openen onder meer Halliburton, Morgan Stanley, American Airlines, Verizon Communications en Microsoft de boeken. Met name de cijfers van General Electric op vrijdag zullen volgens beleggingsspecialisten van ABN AMRO met belangstelling worden bekeken, aangezien het bedrijf “een redelijke afspiegeling is van de Amerikaanse economie”. 

Nabeurs staan de kwartaalcijfers van IBM en Netflix geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Bank of America boekte in het derde kwartaal een 3 procent hogere omzet. De voorzieningen op slechte leningen liepen daarbij licht op tot 850 miljoen dollar. Het aantal verstrekte leningen en deposito’s steeg in de periode en onder de streep resteerde een 7 procent hogere nettowinst van 5 miljard dollar. De winst per aandeel van 0,41 dollar lag boven de 0,34 dollar die was voorzien. Het aandeel Bank of America steeg 0,4 procent.

Speelgoedmaker Hasbro maakte ook resultaten bekend. In het derde kwartaal steeg de omzet met 14 procent, ondanks een negatief wisselkoerseffect. De nettowinst steeg zelfs met bijna een kwart. Het aandeel won 7,4procent.

The Charles Schwab Corporation boekte in het derde kwartaal een record nettowinst van 503 miljoen dollar. De omzet steeg met 20 procent tot 1,9 miljard dollar en bereikte daarmee eveneens een recordniveau. Het aandeel verloor 0,8 procent. 

Apple zou volgens bronnen tegenover Bloomberg voorlopig geen intenties hebben om een eigen elektrische auto te maken. Van de circa duizend ingehuurde werknemers om de autoplannen van het bedrijf vorm te geven, zouden in de afgelopen maanden al honderden zijn ontslagen, opgestapt of overgeplaatst. Apple zou zich nu vooral willen richten op het opzetten van een zelfrijdend systeem voor auto’s. Het aandeel Apple daalde 0,1 procent.

Topman Doug Oberhelman van Caterpillar liet weten in 2017 met pensioen te gaan. De Amerikaanse fabrikant van machines voor de constructie- en mijnbouwsector benoemde Jim Umpleby als opvolger. Ook wordt David Calhoun aangesteld als niet-uitvoerend bestuurder met ingang van 1 april 2017. Caterpillar gaf 0,4 procent prijs.

Supervalu kondigde de verkoop aan van discount supermarkten Save-A-Lot voor circa 1,4 miljard dollar aan de Canadese private investeerder Onex. Het aandeel van de Amerikaanse supermarktketen, die in de Verenigde Staten concurreert met Ahold, steeg 5,8 procent. 

Tesla Motors tekende een intentieverklaring met Panasonic om zonnecollectoren te gaan produceren. De overeenkomst wordt echter pas bindend wanneer de fusie tussen Tesla en SolarCity succesvol is afgerond. Het aandeel Tesla Motors verloor 1,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.