Gewoonte om rijk te worden

Voor wie droomt om ooit miljonair te worden hebben we 2 belangrijke boodschappen: 1) Ja, het is mogelijk. 2) Hoe sneller en jonger je begint, hoe gemakkelijker het wordt. Je moet in eerste instantie beseffen dat rijk worden niet van de ene op de andere dag zal gebeuren. Maar 1 kleine, simpele gewoonte kan een wereld van verschil maken.

Wanneer je nog jong bent, is het niet gemakkelijk om veel geld aan de kant te zetten. Nochtans kan geld meer geld maken. Maar het is de gewoonte die telt. Stel dat je iedere maand €100 à €200 aan de kant kan zetten en kan investeren. Daar ga je niet rijk mee worden, maar …

Naarmate je ouder wordt, ga je meer verdienen en gaan je inkomsten stijgen. Wie al de gewoonte heeft om geld weg te zetten en voor hem/haar te laten werken, zal dan ook steeds de gewoonte blijven hebben om meer geld weg te zetten en te investeren.

Zo gaat geld op den duur toch geld maken.

Het is die gewoonte die je rijk zal maken. Iedereen kan dit doen. Schrijf hem op, leer hem van buiten maar vooral; DOE HET!

Daarnaast moet je nog enkele basisregels in het achterhoofd houden:

-1. Denk lange termijn

Warren Buffett was op zijn 50e nog steeds miljonair. Nu op zijn 86e heeft hij een vermogen van meer dan $70 miljard. Buffett denkt steeds lange termijn. Dat is de beste manier om jouw geld voor jou te laten werken.

Kijk ook eens naar dagelijkse uitgaven die je kan missen. Stel dat je gemiddeld €5 per dag kan besparen. Dat lijkt niet veel, maar dat is wel €1.825 per jaar of €36.500 de komende 20 jaar. Dat is een bedrag dat het verschil kan maken op het einde van de rit.

-2. Leef onder je stand

Veel mensen geven graag geld uit om indruk te maken op mensen die ze niet kennen en die niets om hen geven. Leef je eigen leven, geef niet meer geld uit dan je verdient. Rijke mensen blijven rijk omdat ze doen alsof ze arm zijn, arme mensen blijven arm omdat ze doen alsof ze rijk zijn.

-3. Financiële onafhankelijkheid zegt meer dan status

Rijke mensen zijn zuinig, niet gierig. Maar ze geven ook meer om hun eigen financiële situatie en toekomst dan om hun status. Status zegt niets over de financiële toestand. Een te opzichtige status bedriegt zelfs meer dan je kan vermoeden.

Bronnen: CNBC + Quartz