(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag met kleine winsten gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,5 procent naar 2.151,33 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent op 18.223,03 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 5.309,83 punten.

“Het is goed nieuws voor Wall Street dat bedrijven hun geld besteden aan fusies en overnames”, refereerde portfoliomanager Steve Chiavarone van Federated Global Allocation Fund naar de aangekondigde miljardenovername door AT&T van Time Warner. “Er is ook een gevoel dat de uitslag van de verkiezingen al bijna vast staat met Hillary Clinton als nieuwe president.”

Beleggers kregen de voorlopige inkoopmanagersindex voor de industrie gemeten door Markit Economics te verwerken. De index steeg van 51,5 in september naar 53,2 in oktober, waarmee de index herstelde van een groeivertraging een maand eerder. 

De Chicago Fed National Activity Index verbeterde van 0,72 negatief in augustus naar 0,14 negatief in september. In alle categorieën van de index was sprake van een verbetering.

Olie noteerde maandag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent op 50,61 dollar, terwijl een december-future Brent 0,5 procent goedkoper werd op 51,52 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0874. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0893 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0883 op de borden. 

Dinsdag krijgen beleggers de S&P Case-Shiller huizenprijzenindex te verwerken, gevolgd door het consumentenvertrouwen gemeten door The Conference Board. Later in de week passeren nog cijfers over onder meer de groothandelsvoorraden, de orders voor duurzame goederen en de economische groei naar buiten.  

Kwartaalcijfers blijven evenwel de overhand houden in de komende dagen. Dinsdag openen voorbeurs onder meer 3M, Caterpillar, DuPont, General Motors en Procter & Gamble de boeken, nabeurs gevolgd door technologiebedrijf Apple. Later in de week staan de cijfers van onder meer Boeing, UPS, Alphabet en Exxon Mobil geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Overnamenieuws domineerde de kwartaalcijfers die voorbij kwamen. Afgelopen weekend kondigde AT&T de overname van mediabedrijf Time Warner aan. AT&T betaalt 107,50 dollar per aandeel Time Warner, deels afgerekend in contanten en deels in aandelen. Met dit bod wordt Time Warner, inclusief schulden, gewaardeerd op 109 miljard dollar. De besturen van beide bedrijven staan achter de deal en AT&T verwacht dat de overname in het eerste jaar na afronding positief zal bijdragen aan zowel de aangepaste winst per aandeel als de vrije kasstroom per aandeel. AT&T verloor 1,7 procent en Time Warner gaf 3,0 procent prijs.

TD Ameritrade meldde de overname van sectorgenoot Scottrade voor 4 miljard dollar in contanten en aandelen. De brokers verwachten circa 450 miljoen dollar aan jaarlijkse synergieën te kunnen realiseren met een samengaan. Op de langere termijn wordt nog 300 miljoen dollar aan jaarlijkse voordelen voorzien. Het aandeel TD Ameritrade daalde 4,4 procent.

T-Mobile US liet zich positiever uit over 2016, nadat het telecombedrijf sterke resultaten boekte in het derde kwartaal. De omzet steeg met 18 procent tot 9,2 miljard dollar, het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) dikte aan met 38 procent en de nettowinst verdubbelde ruimschoots tot 366 miljoen dollar. Voor heel 2016 mikt T-Mobile US nu op een aangepaste EBITDA van 10,2 miljard tot 10,4 miljard dollar, van de eerdere geraamde bandbreedte van 9,8 miljard tot 10,1 miljard dollar. Bovendien voorziet het telecombedrijf een sterkere groei van het aantal ‘postpaid’ klanten in 2016. Het aandeel T-Mobile US steeg 9,5 procent.

Kimberly-Clark boekte als gevolg van negatieve wisselkoerseffecten een 3 procent lagere omzet van 4,6 miljard dollar. Het operationeel resultaat bedroeg 836 miljoen dollar, waar een jaar geleden nog 779 miljoen dollar in de boeken stond. Onder de streep steeg de nettowinst van 517 miljoen naar 550 miljoen dollar, voor een belangrijk deel dankzij kostenbesparingen. Voor het hele jaar wordt nu een nettowinst per aandeel verwacht die ligt tussen de 5,95 dollar en 6,05 dollar. De oude bandbreedte ging nog uit van 5,95 tot 6,15 dollar. Het aandeel Kimberly-Clark kelderde 4,7 procent.

Netflix gaat nieuwe obligaties uitgeven met een totale waarde van 800 miljoen dollar. De online videodienst wil de opbrengsten gebruiken voor algemene doeleinden, waaronder ook mogelijke acquisities. Het aandeel Netflix verloor 0,1 procent.

GoPro kelderde 7,0 procent, nadat het aandeel afgelopen week nog opveerde. De opbouwbare GoPro Karma-drone ging vandaag in de verkoop. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.