winst

Het derde kwartaal ligt alweer achter de rug en de meeste beleggers zitten met spanning te wachten wat het cijferseizoen ons gaat brengen. De afgelopen kwartalen zijn niet bepaald gunstig uitgevallen voor de meeste bedrijven en daarom is het te hopen dat het plaatje over het afgelopen kwartaal er wat florissanter uitziet.

recessie-cijfers

Op basis van gegevens van FactSet kunnen we in ieder geval concluderen dat het gemiddelde Amerikaanse bedrijf het de afgelopen kwartalen niet bepaald gemakkelijk heeft gehad. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van FactSet, is te zien dat we al vijf kwartalen op rij te maken hebben met een winstdaling.

Winstrecessie kan ten einde gaan komen

Daarnaast zijn de meeste Wall Street analisten ook negatief gestemd over het derde kwartaal van 2016. Maar, de grafiek van FactSet biedt enige hoop. Zo kunnen we zien dat de afgelopen kwartalen de daadwerkelijke cijfers minder slecht waren dan waar de analisten op hadden gerekend.

Wat dat betreft bestaat er een kans dat er nu eindelijk een einde aan de winstrecessie gaat komen. Aan het einde van deze maand weten we meer.