panic-trader-alarm

De afgelopen dagen is op social media een discussie losgebarsten onder beleggers. Steeds meer beleggers maken zich zorgen of we op dit moment te maken hebben met een soortgelijke situatie als in het jaar 1999. Jeff Gundlach van DoubleLine wist voor extra ophef te zorgen door een grafiek te plaatsen waarop te zien is dat de angstige situatie van de internetzeepbel wel erg dichtbij komt.

De wereldwijde aandelenmarkten hebben de afgelopen maanden geprofiteerd van de zogenoemde ‘Trump-Rally’. Sinds zijn verkiezingsoverwinning zitten de markten al in de lift en ook het grootste gedeelte van de analisten is bijzonder optimistisch gestemd. En dat is toch wel bijzonder te noemen, want vorig jaar werd door de meesten van hen geroepen dat een Trump-overwinning rampzalig zou gaan uitpakken voor de markten.

Niveau van het jaar 1999 komt dichterbij

Gundlach heeft een vergelijking met het jaar 1999 gemaakt door gebruik te maken van de ‘S&P 500 Price to Sales Ratio’. Deze ratio laat eigenlijk zien hoeveel hoger de gemiddelde beurskoers is ten opzichte van de gemiddelde omzet.

price-to-sales-xpx

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van DoubleLine, is deze ratio in beeld gebracht. Bijzonder daarbij is dat we sinds het jaar 2013 al boven het gemiddelde bewegen. Daarnaast bewegen we op dit moment in de buurt van het niveau dat we voor het laatst hebben gezien voor het uitbreken van de internetzeepbel. Het is dus niet vreemd dat steeds meer beleggers zich zorgen beginnen te maken.