daling-beer

De titel zal bij heel wat beleggers hebben geleid tot verbaasde gezichten. We hebben immers geleerd dat de bewegingen op de aandelenmarkten bestaan uit stijgingen en dalingen. Toch is deze titel realistischer dan veel beleggers op dit moment denken.

We merken namelijk dat er een golf aan euforie door de markt heen gaat. Ongeacht het feit dat de beleggers maar al te goed weten dat de huidige rally vroeg of laat ten einde zal komen, zijn er maar weinig beleggers die daar op durven te speculeren. Sterker nog; de meeste beleggers vergroten hun koopposities bij elke kleine correctie.

Beleggers rekenen niet op een serieuze daling

reeks-zonder daling

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat we in het jaar 2017 bij de S&P 500 index nog geen enkele handelsdag te maken hebben gehad met een daling van meer dan 1%. Op dit moment hebben we te maken met 89 opeenvolgende handelsdagen zonder een daling van meer dan 1%. Deze gebeurtenis resulteert in de langste reeks sinds het jaar 2006.

Juist in dergelijke euforische tijden moeten beleggers voorzichtig zijn. Donald Trump is bezig met een gevaarlijk politiek spelletje en ook binnen de Europese Unie beginnen de pilaren te wankelen. Juist in deze tijd doen beleggers er verstandig aan om een deel van hun vermogen te beschermen.