Donald Trump aandelen

Je kan al eens van gedacht veranderen, al lijkt Trump er een hobby van te maken. Tijdens de verkiezingscampagne was de Amerikaanse beurs nog een bubbel. Nu verwacht Trump dat de recente stijging nog maar net het begin is. Al zijn niet alle analisten het hier mee eens.

Trump refereerde in een tweet naar data van FactSet, die er op wees dat de Amerikaanse aandelenmarkt de langste reeks nieuwe records voor de 3 belangrijkste indices neerzette sinds 1992. Uiteraard klopt de nieuwe president zichzelf daarvoor op de borst.

Tijdens een persconferentie waar Trump eens niet door de mand viel met een verzonnen terroristische aanval, liet hij ontvallen dat de aandelenmarkt drijft op een enorm optimisme. Het optimisme is ontstaan door de geplande belastingverlagingen en het terugbrengen van Amerikaanse jobs, aldus Trump.

Wat de belastingverlaging betreft is het echter nog koffiedik kijken. Analisten van Barclays verwachten dat het belastingvoordeel een extra 180 miljard dollar kan toevoegen aan de winst voor de bedrijven uit de S&P 500.

Buy the rumor, sell the news?

Echter, volgens Nick Raich, CEO van The Earnings Scout, overschatten de beleggers op dit moment het effect van een eventuele belastingverlaging. De verwachting is dat Trump het belastingtarief van 35 procent zal gaan terugbrengen tot ongeveer 15-20 procent. Uit onderzoek blijkt echter dat het gemiddelde belastingtarief onder de beursgenoteerde bedrijven binnen de S&P 500 index op dit moment slechts 24,11 procent bedraagt.

Zakenbank Goldman Sachs maakt zich dan weer met name zorgen over het protectionisme van Trump. Trump is van plan om de importbelasting te verhogen om op die manier de binnenlandse werkgelegenheid te stimuleren.

Ten slotte is er nog het ‘Buy the rumor, sell the news’-effect op de beurs. De aandelenmarkt staat erom bekend om vooruit te lopen op de feiten. Dit betekent dat – volgens het Buy the rumor, sell the news principe – al een (groot) deel van Trump’s plannen verrekend zitten in de huidige stijging. Indien de echte plannen bekend worden, moet ze scherp zijn of er dreigt een ontgoochelde afstraffing.

Bron: Yahoo Finance