(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag, net als de omringende beurzen, met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,3 procent tot 529,06 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,5 procent.

De perikelen rondom de Amerikaanse president Donald Trump hielden woensdag wereldwijd aandelenmarkten in hun greep, nadat Amerikaanse media schreven dat Trump de vorige week ontslagen FBI-directeur James Comey tijdens een bijeenkomst in februari zou hebben gevraagd om een onderzoek naar zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken.

Aandelenmarkten in Azië gingen woensdag omlaag, gevolgd door de Europese beurzen en ook Wall Street opende in het rood. Volgens analist Lukman Otunuga van FXTM betekent de onrust weinig goeds voor de plannen van de Amerikaanse regering om in de nationale infrastructuur te investeren. Ook daalde de dollar vanwege de politieke onrust in Amerika.

“Het was vandaag Trump dag”, bevestigde fondsmanager Cees Smit van Today’s Group. Smit wees op de Trump rally die we achter de rug hebben en tot recordniveaus op de aandelenmarkten in de VS hebben geleid. “Gisteren bereikte de Nasdaq nog een recordniveau, als we dan nu wat omlaag gaan is dat ook niet zo verrassend.” De fondsmanager zou het dan ook niets verbazen als de correctie nog verder doorzet.

De euro/dollar noteerde op 1,1142. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1096 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,086 op de borden.

“Maar de belangrijkste drijfveer achter de beweging van de dollar is de rente”, meende valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO. “Het verschil tussen de lange en de korte rente van de Verenigde Staten wordt na de magere macro-economische data uit het land kleiner. Tegelijkertijd doet Europa het gewoon goed en dat roept dan weer de verwachting op de Europese Centrale Bank kan gaan verkrappen en dat is goed voor de euro”, aldus Boele.

Het Europese statistiekbureau Eurostat maakte woensdagochtend bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in april met 1,9 procent zijn gestegen. In maart bedroeg de stijging nog 1,5 procent.  

Olie noteerde woensdag beduidend hoger. Een juni-future West Texas Intermediate bewoog 1,2 procent hoger op 49,27 dollar, terwijl een juli-future Brent 1,5 procent won tot 52,43 dollar. De Amerikaanse olievoorraden bleken gedaald.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 22 van de 25 aandelen in het rood, aangevoerd door ABN AMRO met een verlies van 4,7 procent. Galapagos daalde 4,0 procent en Aegon verloor 3,5 procent.

ABN AMRO boekte in het eerste kwartaal meer winst, dankzij een verlaging van de spaarrente en betere resultaten op de financiële markten, die deels werden tenietgedaan door hogere kredietvoorzieningen. De hogere winst was vooral te danken aan de overige inkomsten, waaronder hedgeresultaten en herwaarderingen van kredietderivaten. Deze overige inkomsten vielen met 215 miljoen euro ruim dubbel zo hoog uit als verwacht, na een negatieve post van 10 miljoen euro een jaar eerder. Analist Matthias De Wit van KBC Securities sprak van gemengde resultaten, waarbij de resultaten beter waren dan verwacht, maar de kapitaalbuffer viel tegen. Analist Albert Ploegh van ING zei dat de winst van lage kwaliteit was en voor een opwaartse bijstelling van de winstverwachtingen door analisten ziet analist Marcell Houben van Credit Suisse daarom weinig ruimte.

Winkelketen Albert Heijn van Ahold Delhaize heeft eenzijdig en per direct de lonen voor circa 4.500 medewerkers van zijn distributiecentra verhoogd met 1,75 procent. Het aandeel Ahold Delhaize noteerde woensdag 0,2 procent hoger.

Vakblad Upstream meldde dat Petrobras onder andere SBM Offshore heeft uitgenodigd om deel te nemen aan de tender voor het FPSO-project Buzios. Het drijvende platform, met een verwachte capaciteit om 180.000 vaten olie per dag te produceren en 6 miljoen kubieke meter aardgas, moet in 2020 operationeel zijn. Het nieuwe contract heeft volgens Upstream een looptijd van 21 jaar. SBM steeg 1,2 procent.

De derde stijger was Shell met een winst van 1,2 procent.

Onder de middelgrote fondsen was er aandacht voor de kwartaalcijfers van Flow Traders. Analist Rosine van Velzen van ING zei dat het eerste kwartaal van de flitshandelaar zwak was, waarbij de inkomsten uit handel en het bedrijfsresultaat lager dan voorzien uitvielen. De nettowinst van Flow Traders bedroeg 13,6 miljoen euro, wat 41 procent minder was dan de de 23,3 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2016. Het cijfer was iets lager dan de gemiddelde verwachting van analisten, die vooraf rekenden op krap 15 miljoen euro. De koers daalde stevig met 7,8 procent.

Onder de kleinere fondsen speelde Pharming Group, SnowWorld en TIE Kinetix zich in de kijker.

Pharming Group zag de verkoop van zijn middel tegen angio-oedeem, Ruconest, in het eerste kwartaal van 2017 toenemen en daarmee ook de omzet. Bovendien werd op operationeel niveau winst gedraaid. Het gros van de opbrengst kwam uit Amerika, waar Pharming vorig jaar de rechten op het middel terugkreeg. Dit was het eerste kwartaal waarin het concern volledig kon profiteren daarvan.

Woensdagmiddag meldde Pharming vervolgens dat de raad van bestuur en de raad van commissarissen hebben besloten de agendapunten met betrekking tot het aanpassen van de statuten terug te trekken voor de aanstaande aandeelhoudersvergadering op 24 mei. Pharming steeg 0,3 procent.

SnowWorld zette over het eerste halfjaar van zijn gebroken boekjaar 2016/2017 meer om en winstgevendheid steeg. Het bedrijf is positief over de rest van het jaar. SnowWorld verwacht een hogere EBITDA en nettowinst te boeken dan in het boekjaar 2015/2016. Na 31 maart wordt nog circa 30 procent van de jaaromzet gerealiseerd. NIBC sprak evenwel van gemengde resultaten. De koers van SnowWorld zakte 2,5 procent.

TIE Kinetix zag in de eerste helft van het gebroken boekjaar de omzet onder druk staan. Over de zoektocht naar een nieuwe strategische partner, een stap die in maart werd aangekondigd, deed TIE woensdag geen uitspraken. In maart werd al aangegeven dat dit proces enkele maanden in beslag zal nemen. NIBC Markets concludeerde dat de halfjaarcijfers een herstel lieten zien in het tweede kwartaal, inclusief een aantrekkende orderinstroom, in vergelijking tot het eerste kwartaal. TIE eindigde 0,3 procent in het groen.

BinckBank is toerekenbaar tekortgeschoten door de optieportefeuille van de beleggingsvereniging Fibonacci zonder overleg te verkopen op vermoedens van beleggingsfraude en moet daarom de geleden schade vergoeden. Dit bleek uit een oordeel van de rechtbank in Amsterdam. De schade zal nu moeten worden vastgesteld in een aparte procedure. Het aandeel BinckBank daalde 0,8 procent.

Voetbalclub Ajax meldde dinsdag nabeurs het contract met keeper André Onana te hebben verlengd. Het aandeel noteerde woensdag 0,2 procent hoger.

Euronext heeft een flink aantal maatregelen getroffen die moeten resulteren in een eenvoudigere toegang tot de beurs. Het aandeel Euronext verloor 1,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,1 procent lager op 2.374.60 punten. De Dow Jones index daalde 1,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,8 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.