(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet, door stijgende rendementen op obligaties waardoor beleggers zich zorgen maken of technologie-aandelen niet te duur zijn.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor opening tot 0,6 procent in het rood. De future op technologiebeurs Nasdaq voorspelt een 1,1 procent lagere opening.

Vorige week daalde de S&P500 al met 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq verloor 1,3 procent.

Beleggers rekenen erop dat de uitrol van vaccinaties en een stimuleringspakket van president Joe Biden ter waarde van 1,9 biljoen dollar het economisch herstel later dit jaar zal versnellen.
 
In combinatie met zorgen over stijgende inflatie en het vooruitzicht dat de rente sneller dan verwacht zal gaan oplopen, heeft dat geleid tot een verkoopgolf in Amerikaanse staatsleningen gedurende de afgelopen weken.

Bij lagere prijzen stijgen de rendementen op obligaties en worden de momenteel tamelijk hoog geprijsde aandelen relatief minder aantrekkelijk.

“Nu het rendement stijgt komt er meer vraag naar staatsleningen, ten opzichte van andere beleggingscategorieën”, stelde Hani Redha van PineBridge Investments.

Vermogensbeheerders nemen geleidelijk afscheid van de hoog gewaardeerde aandelen van technologiefondsen, die vorig jaar de aandelenmarkten omhoog leidden. Zij kiezen voor sectoren die gevoeliger zijn voor economisch herstel. Hierdoor werd de energiesector recent meer waard.

Volgens Patrick Spencer van Baird zou het rendement op tienjarige staatsleningen in de VS tot 4 procent moeten stijgen, om aantrekkelijk te worden ten opzichte van aandelen. “Ze staan op het punt om spiritus op de barbecue te gooien met deze stimulering van 1,9 biljoen dollar”, aldus Spencer.

De markt is wel benieuwd hoe de Fed gaat reageren op de steilere rentecurves. “De moeilijkheid voor aandelenbeleggers is dat de zorgen toenemen over een ‘tantrum’ in de markt bij een mogelijke verkrapping van het monetaire beleid, naarmate de Fed verder achterop raakt bij de marktverwachtingen voor de economische groei en de rente”, zei Sean Darby van Jefferies in een rapport.

Op economisch vlak bleek een index voor de economische activiteit in de regio Chicago te zijn gestegen in januari, van 0,41 naar 0,66. Het cijfer voor december werd neerwaarts bijgesteld van 0,52.

De olieprijs steeg. Een april-future West Texas Intermediate steeg 1,6 procent naar 60,20 dollar. Een mei-future Brent werd 1,2 procent duurder op 62,90 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2153. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een 1,2119 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Een groep activistische beleggers heeft een groot belang in Kohl’s en probeert het bestuur van de warenhuisketen over te nemen, zeggen bronnen tegen de Wall Street Journal. De groep investeerders heeft samen 9,5 procent van het bedrijf in handen. Het aandeel Kohl’s staat ruim 8 procent hoger in de elektronische handel voorbeurs.

Boeing heeft luchtvaartmaatschappijen opgedragen één van zijn vliegtuigmodellen aan de grond te houden. Bij een Boeing 777-vliegtuig brak afgelopen weekend een straalmotor af nabij Denver. Boeing lijkt  3 procent lager te gaan openen.

M&T Bank wil People’s United overnemen voor meer dan 7 miljard dollar, volgens bronnen. Het gaat om regionale Amerikaanse banken. De overnameprooi stijgt in de handel voorbeurs met 11 procent in waarde.

Toast, een bedrijf dat software voor restaurants maakt, wil naar de beurs. De beursgang zou het bedrijf kunnen waarderen op 20 miljard dollar, zeggen bronnen.

Een adviescommissie voor de Amerikaanse medische toezichthouder FDA beoordeelt donderdag het coronavaccin van Johnson & Johnson. Het zou het vierde goedgekeurde coronavaccin kunnen worden. Het aandeel lijkt licht lager te starten.

Slotstanden

De Amerikaanse bleven vrijdag dicht bij huis. De S&P 500 daalde 0,2 procent tot 3.906,71 punten, de Dow Jones index eindigde vrijwel vlak op 31.494,32 punten en de Nasdaq ging 0,1 procent hoger bij een slotstand van 13.874,46 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties