(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een lagere opening, na een winstreeks van vier dagen.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor de openingsbel tot 0,5 procent in het het rood.

Optimisme over het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China maakte plaats voor zorgen over een vertraging van de Chinese economische groei en over het Amerikaanse overheidsapparaat dat nog steeds in ‘shutdown’-modus zit.

De consumenten- en producentenprijzen in China zijn vorige maand sterk gedaald. Dat maakt het moeilijker voor Beijing om de zwakke vraag op te krikken en wijst op een diepere economische neergang.

Na een forse terugval in de laatste handelssessies van het jaar begonnen de aandelenmarkten positiever aan het nieuwe jaar. Nieuwe handelsbesprekingen tussen Amerikanen en Chinezen in Beijing boden beleggers hoop op concessies, nadat importheffingen de twee toonaangevende economieën onder druk hadden gezet.

Donderdag ebde het optimisme wat weg en werd de toon pragmatischer. Volgens Steve Friedman, econoom bij BNP Paribas Asset Management, zijn de onderhandelingen in een “positieve richting” geduwd, maar een akkoord ziet hij voorlopig nog niet. “Op sommige echt lastige kwesties, zoals markttoegang en intellectueel eigendom, willen de VS meer zien dan alleen beloftes”, zei Friedman.

Een tweede vrees bij aandelenbeleggers is dat de Federal Reserve de rente blijft verhogen. Uitspraken van Fed-beleidsmakers en ook de publicatie van de notulen bij het laatste rentebesluit maakten woensdag duidelijk dat de Fed voorlopig geen haast heeft met een volgende renteverhoging. Fed-voorzitter Powell zal donderdag waarschijnlijk hetzelfde signaal afgeven tijdens een toespraak in Washington.

Analist Mike Bell van JP Morgan merkte op dat het lastig is om je tegelijkertijd zorgen te maken over beide gevaren. “Want als de handelsoorlog verder uit de hand zou lopen, dan is het erg onwaarschijnlijk dat de Fed het monetaire beleid verder verkrapt.”

Het Amerikaanse overheidsapparaat blijft voorlopig deels gesloten en salarissen worden niet uitgekeerd. President Donald Trump liep woensdagavond boos weg uit een bespreking met Nancy Pelosi, de leider van de Democraten, die weigert te betalen voor Trumps muur langs de grens met Mexico.

De euro/dollar noteerde op 1,1531, min of meer stabiel na de verzwakking van de dollar woensdag. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1555 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,1552 op de borden.

De olieprijs daalde iets, na de sterke stijging op woensdag. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent tot 51,98 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,4 procent goedkoper werd op 61,16 dollar.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Macy’s ging in de elektronische handel voorbeurs onderuit, nadat de warenhuisketen zijn winst- en omzetverwachting verlaagde, na zwakke decemberverkopen. Het aandeel verloor 18 procent van zijn waarde.

Barnes & Noble verloor 2 procent. De boekverkoper meldde dat de winstverwachting met zo’n 10 procent kan worden verlaagd door reclamekosten en promotie-activiteiten.

Google en andere zoekmachines zouden niet verplicht moeten worden om het “recht om vergeten te worden” in de Europese Unie toe te passen buiten de grenzen van de EU, stelde een adviseur voor het hoogste Europese gerechtshof donderdag. Als het hof van Justitie in Luxemburg die aanbeveling volgt, zou dit een grote overwinning zijn voor Google, een onderdeel van Alphabet Inc. Google vecht al drie jaar tegen het oordeel van een Franse privacy-toezichthouder om het EU-principe wereldwijd toe te passen. Google noteerde 0,6 procent lager voorbeurs.

De vraag is of sportschoenenfabrikant Nike ook aan het langste eind zal trekken tegen de EU. De mededingingswaakhond van de Europese Commissie heeft een diepgaand onderzoek ingesteld naar de belastingafspraken van Nike met Nederland. Die zouden in strijd kunnen zijn met eerlijke concurrentie. Nike verloor 1,1 procent in de elektronische handel.

Een mogelijke opvolger voor topman Laurence Fink van BlackRock dient zich aan. Mark Wiedman zal de internationale en strategische tak van de vermogensbeheerder gaan leiden, meldde de Wall Street Journal.

Autofabrikant Ford meldde donderdag dat het banen wil schrappen om winstgevender te worden in Europa. Een alliantie met Volkswagen behoort tot de mogelijkheden. Het aandeel bewoog nauwelijks voorbeurs.

Bed Bath & Beyond zag zijn aandeel woensdag omhoog schieten in de handel nabeurs. De woninginrichter overtrof de verwachtingen van Wall Street met zijn vooruitblik naar het volgende boekjaar. Voorbeurs stond het aandeel 10 procent hoger.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag voor de vierde dag op rij hoger. De brede S&P 500 index sloot 0,4 procent hoger op 2.584,96 punten, de Dow Jones bindex steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,9 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties