dollar

De Amerikaanse dollar heeft dit beursjaar goede zaken weten te doen. Op dit moment is de dollar ten opzichte van de euro niet ver meer verwijderd van de magische ‘pariteit’. Daarnaast zijn er maar weinig analisten te vinden die denken dat de dollar de komende tijd terrein zal gaan inleveren. De Fed is immers bezig met het doorvoeren van renteverhogingen en dat zou de koers van de dollar moeten ondersteunen.

Maar, is het daadwerkelijk waar dat Amerikaanse renteverhogingen leiden tot een hogere dollar? Volgens het onderzoek van DoubleLine Funds hoeft dat niet direct waar te zijn. Deze investeringsmaatschappij, opgericht door Jeffrey Gundlach, heeft in beeld gebracht hoe de dollar bewoog tijdens de vorige keren toen de Amerikaanse rentestand voor het eerst sinds lange tijd werd opgetrokken.

De Amerikaanse dollar volgt het pad van het jaar 1983

renteverhoging-dollar

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van DoubleLine Funds, is te zien dat de Amerikaanse dollar tot nu toe ongeveer hetzelfde pad heeft bewandeld als in het jaar 1983. Dat een sterkere dollar na het doorvoeren van een eerste renteverhoging niet vanzelfsprekend is, kunnen we ook op deze grafiek terugzien.

Mocht de Amerikaanse valutamunt ook het komende jaar hetzelfde pad gaan bewandelen als in het jaar 1983, dan mogen de beleggers met veel optimisme gaan vooruitkijken. In dat geval heeft de dollar immers nog voldoende terrein te winnen.