(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag na een rustige handelsdag met een klein verlies het weekend in gegaan. De AEX eindigde 0,1 procent lager op 540,63 punten. De AMX sloot 0,2 procent lager en de AScX won 0,3 procent.

Donderdag was er ook al sprake van weinig handel, vanwege de viering van Thanksgiving in Amerika. De Amerikaanse beurzen zijn vandaag, op Black Friday, maar een halve handelsdag geopend. Veel handelaren in Amerika nemen een lang weekend vrij, wat leidt tot de lagere volumes. 

De aandelenbeurzen in China gaven geen vervolg aan de daling op donderdag. “De beursindex van Shanghai schommelt rond het slot van gisteren, toen er 3 procent van de koersen afging. Van paniek is vandaag dus geen sprake”, concludeerde Investment Manager Simon Wiersma van ING. 

De activiteit van de Amerikaanse industrie en dienstensector bleek deze maand volgens de inkoopmanagersindex van Markit iets minder hard te zijn gegroeid. In de ochtend werd bekend dat het ondernemersklimaat in Duitsland in november is verbeterd en dat de bedrijvigheid in de Japanse industrie in november in een hoger tempo is gegroeid.

De euro steeg tegenover de dollar. Het valutapaar noteerde rond het slot in Amsterdam op 1,1936, waar dit aan het begin van de handelsdag nog 1,1846 was. De euro steeg toen bekend werd dat de sociaal democraten in Duitsland zeiden open te staan voor coalitiegesprekken met het CDU van bondskanselier Angela Merkel. 

Analisten van Morgan Stanley denken dat na het doorbreken van een technische weerstand de euro nu verder kan stijgen naar 1,23 of 1,25 dollar. 

De olieprijzen gaven vrijdag aanvankelijk een gemengd beeld, maar bij het slot van de Europese aandelenhandel werd zowel een vat WTI als Brent duurder. Volgende week staat op 30 november de OPEC bijeenkomst gepland waarin wordt gekeken of de productiebeperkende maatregelen volgend jaar zullen worden verlengd. 

Stijgers en dalers

In de hoofdgraadmeter sloten 6 aandelen in het groen aangevoerd door ABN AMRO dat 1,4 procent won. Ook de andere financials deden het goed, met bijvoorbeeld 0,8 procent winst voor ING Groep. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op de sterke koersstijgingen van Italiaanse banken, die mogelijk kunnen profiteren van soepelere regelgeving rondom probleemleningen. 

Altice was weer eens de grootste daler met een verlies van 4,7 procent, zonder dat er vrijdag specifiek bedrijfsnieuws was over de Franse kabelaar. 

Sky News berichtte donderdagavond dat Unilever een headhunter heeft ingeschakeld om een opvolger voor CEO Paul Polman te vinden. Er is echter nog geen officieel proces in werking gezet. Bernstein verwacht dat een opvolger uit eigen gelederen zal komen en noemde topman Alan Jope van de personal care-divisie een voor de hand liggende keuze. Unilever steeg 0,3 procent. 

Vopak daalde 1,8 procent, nadat UBS het koersdoel verlaagde van 46,00 naar 41,00 euro. De Zwitserse bank hield wel vast aan zijn koopadvies. 

AkzoNobel zei in Zweden te zijn begonnen met een project om de productcapaciteit uit te breiden van gechelateerde micronutriënten. Dit kost het bedrijf ruim 10 miljoen euro. De koers verloor 0,5 procent. 

Philips heeft het Amerikaanse Analytical Informatics overgenomen, een start-up in medische software. Het bedrijf gaf geen financiële details. Het aandeel Philips verloor 1,2 procent.  

In de Midkap waren de verschillen niet zo groot. Wessanen won 0,8 procent, net als ASR Nederland. Fugro raakte 2,3 procent kwijt en eindigde daarmee onderaan de lijst. 

Van de kleinere fondsen steeg Probiodrug 2,7 procent. Dit gebeurde bij volumes die ruim tweemaal hoger lagen dan gemiddeld. Fagron eindigde onderaan en noteerde een verlies van 2,8 procent.

Kardan verloor 4,8 procent. De investeringsmaatschappij uit Israël legde in een reactie de bezwaren van schuldeisers naast zich neer. Kardan ontving recent een brief van obligatiehouders waarin zij onmiddellijke terugbetaling eisten, omdat Kardan zijn onderdeel Tahal niet op tijd kan verkopen en de waardering van zijn Chinese winkelcentrum zou hebben opgeklopt. In een reactie zei de investeringsmaatschappij aan alle in 2015 gemaakte afspraken te hebben voldaan. Kardan stelde dat het verkoopproces van Tahal complex is en dat er sprake is van omstandigheden waar de onderneming geen controle over heeft. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.603 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq won 0,3 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.