euro

Aan het einde van 2016 was iedereen er nog van overtuigd dat de rally van de dollar ook in het nieuwe jaar een vervolg zou gaan krijgen. We zijn inmiddels een maand onderweg en voorlopig weet de Amerikaanse valutamunt de trend van het voorgaande jaar nog niet voort te zetten.

Volgens Jared Dillian, analist bij Mauldin Economics, kan een Long op de EUR/USD wel eens gaan resulteren in de ‘trade van het jaar’. Volgens hem is het immers nog maar sterk de vraag of de verwachtingen van eind 2016 daadwerkelijk gaan uitkomen. Destijds werd er gerekend op een sterk groeiende Amerikaanse economie die gepaard zou gaan met meerdere renteverhogingen van de Fed.

Maar, voorlopig weet Trump alleen in negatieve zin het nieuws te bereiken. Daarnaast kan zijn handelsbeleid er voor zorgen dat er winstdruk ontstaat bij Amerikaanse bedrijven. Met name de bedrijven die afhankelijk zijn van goedkope arbeid uit het buitenland, kunnen de dupe worden van het economische beleid van de kersverse president van de VS.

EUR/USD wist onlangs een sterke bodem neer te zetten

eurusd

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Mauldin Economics, is te zien dat de euro ten opzichte van de dollar het afgelopen jaar flink waarde heeft moeten inleveren. Maar, juist op het moment dat de analisten riepen dat de EUR/USD richting pariteit zou gaan, wist de Europese munt een sterke bodem neer te zetten.

eurusd2

Volgens Dillian zijn er niet alleen in Amerika dingen veranderd, maar ook in Europa. Zo kunnen we op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Mauldin Economics, zien dat onder andere de Duitse inflatie de afgelopen maanden met 180 graden van richting is veranderd. De aantrekkende Europese economie kan de euro vleugels gaan geven.