Facebook CEO Mark Zuckerberg is voorstander van een universeel basisinkomen. Via een basisinkomen krijgt iedereen een bepaalde som geld, ongeacht wat je doet of waar je woont. En hij geeft ook mee hoe dit basisinkomen moet gefinancierd worden: de rijkste mensen gaan dit betalen.

Zuckerberg gaf recent een speech op Harvard, de school waar hij zijn studies nooit afgemaakte doordat hij Facebook oprichtte. Hij grapte eerst nog dat wanneer hij de speech zou afmaken, dit het eerst zou zijn dat hij afmaakt op Harvard.

Daarna richtte Zuckerberg zijn aandacht op de jeugd. Jonge mensen moeten in staat zijn om te ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze willen doen. De wereld moet daarom het ontstaan van een basisinkomen onderzoeken. Zo krijgt iedereen de nodige bagage mee om nieuwe dingen te proberen.

Een basisinkomen is de droom van iedere socialist

Het idee van Zuckerberg is uiteraard niet nieuw. Gratis geld voor iedereen is een concept dat al decennia, zoniet eeuwen broeit. Er zijn al kleinschalige projecten in Nederland, Finland, Kenia, Canada en de Verenigde Staten. Er is zelfs een filmproducent bezig met crowdfunding om geld in te zamelen voor een basisinkomen waar ze een documentaire van willen maken.

Het basisinkomen werd recent ook al ter sprake gebracht door miljardairs als Bill Gates en Elon Musk. Ze zien het als een alternatief voor de automatisering in de wereld die de komende jaren miljoenen banen gaat treffen.

Zuckerberg zelf denkt vooral aan de opportuniteiten en vrijheid dat een basisinkomen kan schenken. En de miljardair is zelf bereid om een duit in het zakje te steken. Om een universeel basisinkomen in te voeren zullen vooral de rijkste mensen, zoals hijzelf, moeten betalen.

Giving everyone the freedom to pursue purpose isn’t free. People like me should pay for it. Many of you will do well and you should too.”

Bron: Time Money