(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, na een reeks cijferpublicaties van bedrijven die overwegend meevielen.

De AEX sloot 2,8 procent hoger op 509,62 punten. de AMX won 1,4 procent en de smallcaps werden gemiddeld 1,4 procent meer waard.

“Het was weer een dag tussen hoop en vrees”, zei vermogensbeheerder Stan Westerterp van Bond Capital Partners.

Een belangrijke factor in de positieve uitslag was de olieprijs die weer wat herstelde na de extreme dalingen aan het begin van de week. “Dat trok de index wel weer omhoog”, zei de vermogensbeheerder.

Zwaargewicht Shell en ook staalconcern ArcelorMittal werd 6 procent meer waard.

Hij sluit niet uit dat de ongekende negatieve koersen voor de oliefuture zich aan het einde van de maand gaan herhalen, omdat in deze tijd van overvolle opslagtanks niemand de olie geleverd wil krijgen. De situatie is volgens Westerterp echter niet structureel.

Daarnaast waren het diverse bedrijfsresultaten, zowel uit Nederland als uit de Verenigde Staten, die bijdroegen aan de winst. “Veel bedrijven schrappen hun outlook vanwege de coronacrisis, maar er zijn ook bedrijven die hem handhaven en die worden daar dan wel voor beloond.”

Westerterp wees ook op meevallende resultaten van het Amerikaanse sociale mediabedrijf Snap dinsdag nabeurs, die donderdag sectorgenoot Facebook omhoog trokken, en het Amerikaanse fastfoodbedrijf Chipotle dat dankzij online-bestellingen het beter dan verwacht deed.
 
Hoe de beurs morgen zal reageren op ongetwijfeld weer ongekend hoge werkloosheidscijfers uit de VS en inkoopmanagersindices uit verschillende regio’s, vond Westerterp moeilijk in te schatten. “Alles staat of valt met hoe snel de economieën weer opengaan”, meende de vermogensbeheerder, na alle beperkende maatregelen om het coronavirus in te dammen.
 
De euro/dollar noteerde op 1,0827. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0857.

Op macro-economisch vlak bleek woensdagochtend dat Nederlandse consumenten in februari 1,1 procent meer besteedden dan vorig jaar. Tegelijk was er sprake van de grootste daling van het consumentenvertrouwen ooit.

’s Middags bleek ook het consumentenvertrouwen in de eurozone diep weggezakt in april, van een tamelijk gemiddeld niveau van min 11,6 in maart tot 22,7 negatief. Zo somber waren consumenten in de eurozone niet sinds maart 2009.

De Amerikaanse olievoorraden liepen verder op, maar niet veel meer dan verwacht, en de olieprijs herstelde enigszins van de afstraffing eerder deze week. De junifuture op een vat West Texas Intermediate steeg bijna 20 procent tot 13,82 dollar, terwijl Brent 6 procent opveerde tot 20,51 dollar.

Stijgers en dalers

AkzoNobel werd met een plus van bijna 8 procent beloond voor sterke kwartaalresultaten. Er werd een hogere winst behaald, hoewel de omzet terugliep. KBC Securities verhoogde zijn advies en koersdoel en was erg te spreken over de vooruitgang bij Performance Coatings.

ASMI won ruim 7 procent. Morgan Stanley vond de kwartaalcijfers iets beter dan verwacht, ook al verlaagde ASMI de ondergrens voor de omzetverwachting voor het tweede kwartaal van 330 miljoen naar 300 miljoen euro. De analisten denken echter dat dit meer het gevolg is van zorgen over de aanvoerketen dan over de vraag van klanten. Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen bleef ook positief en stelde dat het bedrijf er met zijn sterke balans zeer goed voor staat.

Randstad sloot dik 1 procent lager na kwartaalcijfers, nadat het aandeel eerst nog ruim zes procent hoger opende. De resultaten waren volgens Jefferies niet zo zwak als gevreesd, met een autonome omzetdaling van 7,4 procent over de eerste drie maanden van dit jaar, waar Jefferies was uitgegaan van een daling met 10,8 procent en de marktconsensus zelfs 12,3 procent krimp had staan.

Adyen leverde ruim 2 procent in, na de koerssprong van ruim negen procent op dinsdag in reactie op cijfers.

De cijfers van Heineken overtuigden woensdag minder, met een koersverlies van 3 procent. De bierbrouwer voelt de gevolgen van de maatregelen tegen het virus, die sociale evenementen verbieden. KBC verlaagde het koersdoel van 105,00 naar 95,00 euro bij een ongewijzigd Accumuleren advies.

In de AMX won WDP 1 procent na cijfers. Pharming leverde 3 procent in, nadat het aandeel van het Leidse biotechbedrijf op dinsdag nog ruim 27 procent omhoogschoot op het nieuws dat Ruconest lijkt te helpen bij het herstel van Covid-19-patiënten.

Basic-Fit leverde 2,6 procent in na een handelsupdate. Morgan Stanley sprak van een bemoedigende update over de liquiditeitspositie en is niet bevreesd voor een aandelenemissie.

Onder de kleinere aandelen won Alfen ruim 2 procent, maar verloor ICT Group 1 procent na cijfers. De automatiseerder uit Barendrecht zag de omzet in het eerste kwartaal oplopen, terwijl er minder winst werd geboekt.

Donderdag zullen Unilever, Ordina, Sligro en Intertrust hun kwartaalcijfers publiceren.

Tussenstanden Wall Street

Op Wall Street koersten de grote aandelenindices rond het sluiten van de Amsterdamse beurs 2 tot 2,5 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.