Dong Mingzhu

Dong Mingzhu is de meest succesvolle zakenvrouw in China. Ze verscheen recent bovenaan de lijst van de Forbes China 100 Top Businesswoman. Ze is meedogenloos en werkt ontzettend hard. In de 27 jaar dat ze voor het bedrijf werkt, nam ze nog nooit een betaalde dag verlof. Haar verhaal is dan ook bijzonder.

Mingzhu wordt ook wel ‘Sister Dong’ genoemd en staat aan het hoofd van Gree, een producent van airconditioning in China en een van de grootste spelers ter wereld. Wanneer ze in 1990 in het bedrijf begon, haalde Gree een omzet van zo’n €12 miljoen. Bijna 3 decennia later haalt Gree een jaarlijkse omzet van zo’n €12 miljard!

Onder het leiderschap van Sister Dong steeg de beurskoers van Gree meer dan 2.300%. Voor iedere 5 airconditioningtoestellen die worden verkocht in China komen er 2 van Gree. Het bedrijf heeft momenteel een marktkapitalisatie van meer dan €20 miljard.

Dit zijn indrukwekkende cijfers.

Dong Mingzhu is dan ook geen gewone zakenvrouw. Volgens enkele van de 70.000 medewerkers is ze meedogenloos. Dat blijkt alvast uit enkele getuigenissen:

  • Waar Sister Dong wandelt, groeit geen gras.
  • Wanneer ze iemand opeet, spuwt ze zelfs de beenderen niet uit.
  • We durven niet zeggen dat het onmogelijk is. We hebben allemaal haar wil om te slagen.

Lees hier alles over miljardair Warren Buffett

Dong Mingzhu: van verkoopster tot CEO

Mingzhu zelf geeft ook toe dat ze een harde tante is, maar ze ziet het meer als een uitdaging. ‘Ik geef nooit op. Ik accepteer mijn verantwoordelijkheid en sta nooit een uitdaging in de weg. Maar ik zal nooit een compromis sluiten’.

Ze werkt dan ook ontzettend hard om haar bedrijf te laten groeien. In de 27 jaar dat ze bij Gree werkt, heeft ze nog nooit een dag betaald verlof genomen. ‘Ik zal wel rusten wanneer ik op pensioen ben’, zegt de 61 jarige zakenvrouw.

Sister Dong haar succes kwam niet vanzelf. Ze begon als verkoopster in een van de armste provincies van China. Maar ze slaagde er wel in om 1/8 van Gree’s omzet te realiseren. Na 4 jaar, in 1994, was ze al hoofd van de verkoop, in 1996 werd ze vicepresident van het bedrijf waar ze in 2001 het roer overnam.

Bronnen: NY Times + Entrepreneur