ECB

De Europese economie heeft duidelijk weer de wind in de zeilen. De Europese arbeidsmarkt is de afgelopen maanden flink verbeterd en ook de banencreatie weet mee te gaan in het economisch herstel. Daarbij zit het algemene prijspeil ook weer voor het eerst sinds lange tijd in de lift.

De Europese centrale bank besloot een aantal jaar geleden om de geldpers in te zetten om op die manier het economische herstel aan te wakkeren. De ECB had dit idee min of meer overgenomen van hun Amerikaanse vriendjes. De Amerikaanse centrale bank besloot immers al eerder om het stimuleringspakket te lanceren.

Het economisch herstel in beeld gebracht

ecb-economisch herstel

De werkwijzen van de Fed en de ECB zijn veelvuldig bekritiseerd. Toch ziet de economische situatie er vandaag de dag een stuk beter uit dan een aantal jaar geleden het geval was. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is bijvoorbeeld te zien dat de Europese economie eindelijk weer op volle toeren draait.

Toch weet niemand wat de keerzijde van dit stimuleringsbeleid zal gaan zijn. Nog nooit in de geschiedenis hebben we immers met een dergelijke situatie te maken gehad. Zelfs hooggeleerde economen durven niet te zeggen wat de gevolgen hiervan zullen zijn. De vraag is namelijk hoe de economie het zal gaan doen zonder die geldinjectie? En die vraag brengt bij de meeste beleggers een angstig gevoel naar boven.

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER