De goudprijs kende dit jaar twee totaal verschillende verhalen. In het eerste halfjaar van 2016 was het gele edelmetaal de absolute uitblinker, maar de afgelopen maanden is daar een verandering in gekomen. Sinds de zomermaanden heeft de goudprijs al meer dan 15% aan waarde moeten inleveren. Het is daarom niet vreemd dat steeds meer beleggers zich afvragen wat we van de goudprijs kunnen verwachten.
Het is niet vreemd dat de goudprijs in het eerste deel van dit beursjaar zo hard in waarde wist te stijgen. Het gele edelmetaal bewees namelijk opnieuw dat het prima kan fungeren als veilige haven. Juist in het eerste deel van dit jaar vluchtten de beleggers naar deze veilige haven. Zo werden de beleggers bedreigd door de economische strubbelingen in China en de zorgen over de Brexit.
Goudprijs kent twee verhalen
Verrassend genoeg hadden de meeste beleggers de afgelopen maanden geen behoefte aan deze veilige haven. Het vertrouwen in de aandelenmarkten keerde terug en ondanks de overwinning van Trump werden er op Wall Street zelfs meerdere malen nieuwe recordkoersen behaald.
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is de dollar-index weggezet tegenover de goudprijs. Wat opvalt, is dat de dollar sinds augustus dit jaar heel wat aan waarde heeft gewonnen terwijl de goudprijs gedurende die periode flink wat terrein heeft moeten inleveren.
Daarnaast valt op dat beide componenten wel vaker tegendraads bewegen. Gezien het feit dat er volgend jaar verkiezingen zijn in Europa, kan het maar zo zijn dat de beleggers opnieuw de waarde van het gele edelmetaal gaan inzien.
De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek
Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.
Het beste moet namelijk nog komen!
U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!