wall street kerst

De Amerikaanse verkiezingsstrijd ligt achter de rug en de beleggers kunnen zich langzaam maar zeker weer gaan focussen op de laatste weken van het beursjaar. Normaliter zijn deze beursweken erg goed voor de aandelenmarkten, want als gevolg daarvan wordt er vaak gesproken over de ‘eindejaarsrally’. Gaat die rally ook op in een verkiezingsjaar?

De beleggers hebben in ieder geval de twee belangrijkste evenementen van het jaar 2016 achter de rug liggen. Het eerste evenement was het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk en het tweede was de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Toch zal er ook de nodige aandacht uitgaan naar de FOMC-vergadering die in december zal gaan plaatsvinden. De kans is aanwezig dat de Fed alsnog dit jaar de rente gaat optrekken.

Laatste beursmaanden kunnen positief gaan uitvallen

stijging-beursmaanden-nov-dec

Als we een beroep mogen doen op de historische bewegingen, dan mogen de beleggers blijven hopen op een eindejaarsrally. Op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Financial, is te zien dat de S&P 500 index in 75% van de gevallen tijdens een verkiezingsjaar in de maand november en december wist te stijgen.

Het gemiddelde rendement daarbij komt uit op 2,5%. Daarnaast laat deze tabel zien dat het in het verleden weinig verschil maakte of een republikein of een democraat in het Witte Huis terecht kwam. Nu de onzekerheid van de verkiezingen achter de rug ligt, mogen de beleggers zich gaan focussen op de laatste beursweken van 2016!