(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met een mooie plus gesloten. De AEX won 0,5 procent op 550,39 punten.

“Het was vandaag een rustige en positieve beurs”, stelde vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. “De markt reageerde positief op een sterk herstel van de bedrijvigheid in de regio van Philadelphia en op een toename van het consumentenvertrouwen in de eurozone. Vandaag vindt op Wall Street ook de beursgang van Levi Strauss plaats. Het aandeel ging al snel flink omhoog. Dat draagt bij tot een positieve stemming”, aldus Van Eerden.

De vermogensbeheerder wees ook op rooskleurige sentiment rond de chipaandelen, zoals ASML, Besi en ASMI. “Dit was te danken aan de positieve outlook van het Amerikaanse Micron Technology.” De verklaring van de Federal Reserve gisteravond dat dit jaar de Amerikaanse rente waarschijnlijk niet meer wordt verhoogd, verbaast Van Eerden niet. “Iedereen weet dat de economie afvlakt.”

Vanochtend verschenen er wat Nederlandse macro-economische cijfers, onder meer over het vertrouwen en de bestedingen van consumenten. Consumenten kregen minder vertrouwen in maart en de groei van de Nederlandse consumptie vlakte af in januari. Verder daalde de werkloosheid in februari van 3,6 procent in januari naar 3,4 procent in februari.

De Bank of England liet zijn belangrijkste rentetarief donderdag ongewijzigd. Dat was conform de verwachting. Daarmee bleef de rente staan op 0,75 procent, net als de afgelopen maanden.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone steeg van min 7,4 in februari naar min 7,2 in maart.

In de VS daalden vorige week de eerste steunaanvragen, terwijl er een sterk herstel was van de bedrijvigheid in de regio rond Philadelphia. De zogenoemde Philly Fed index steeg van 4,1 negatief in februari tot 13,7 positief in maart. De index van leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie steeg in februari fractioneel.

De euro schoot woensdag na het rentebesluit nog omhoog naar 1,1431 dollar, in vergelijking met 1,1349 rond het slot van de handel dinsdag laat. Vanmiddag stond er een stand van 1,1350 op de borden.

De olieprijzen noteerden lager. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was ASML de grootste stijger met een winst van 2 procent, na een kwartaalupdate van Micron Technology, waardoor beleggers weer lijken te geloven in de groeivooruitzichten van de halfgeleidersector. In de AMX won Besi 1,6 procent, terwijl ASMI 0,7 procent omhoog ging. Uit de woorden van Micron kon worden afgeleid dat de chipfabrikant denkt dat de bodem is bereikt en dat groei weer lonkt.

Banken en verzekeraars waren daarentegen de gebeten hond na de gematigde toon van de Federal Reserve woensdagavond. Aegon en NN Group verloren gemiddeld tot 1,5 procent.

Galapagos verloor 0,6 procent. Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf heeft zijn uitstaande kapitaal verhoogd via de uitoefening van warrants. zo maakt het woensdagavond laat bekend. Galapagos heeft op 20 maart van dit jaar 149.370 nieuwe aandelen uitgegeven die goed waren voor een totaal van krap 3,5 miljoen euro. Dit bedrag is inclusief de uitgiftepremie.

Onderaan bungelde Vopak, met een verlies van 2,7 procent.

In de AMX was WDP een sterke stijger met een winst van 1,2 procent. PostNL was een laagvlieger met een verlies van 2,7 procent.

ABN AMRO vindt TomTom koopwaardig, en hanteert een koersdoel van 10,00 euro. Dit zei analist Wim Gille donderdag tegen ABM Financial News. Volgens Gille zit het navigatiebedrijf in een groeimarkt en kan deze groei zelfs versnellen door de komst van elektrisch en autonoom rijden. Gille noemde het een “waanzinnig goede” prestatie dat TomTom tussen 2014 en 2018 het marktaandeel wist te verdubbelen. En de angst van beleggers dat Google TomTom en Here wegvaagt, is overdreven vindt hij. Het aandeel eindigde praktisch onveranderd.

Bij de kleinere aandelen won Brunel 1,4 procent. Pharming verloor daarentegen 1,2 procent.

Sif steeg met 1,1 procent na bekendmaking van jaarcijfers. NIBC sprak van een zwakker dan verwacht vierde kwartaal, terwijl de outlook voor de komende jaren een gemengd beeld afgaf. ING noemde de consensusvooruitzichten te optimistisch en rekent op een verlaging van deze taxaties.

Het lokaal genoteerde Probiodrug verloor 6,5 procent. Woensdag won Probiodrug maar liefst 34 procent nadat het van de National Institutes of Health in de Verenigde Staten 15 miljoen dollar kreeg ter ondersteuning van het uitvoeren van een Fase2b studie met zijn potentiële Alzheimer behandeling, PQ912.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden bij het slot van het Damrak hoger. De toonaangevende S&P 500 stond 0,7 procent in de plus.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.