De eurozone is enorm hard geraakt door de Covid-19 crisis. Verschillende landen zijn reeds voor de tweede keer in lockdown gegaan. Toch verwacht Morgan Stanley dat de regio relatief snel zal herstellen.
Europa worstelt met een nieuwe Covid-19 besmettingsgolf en de daaropvolgende beperkingsmaatregelen en lockdowns. Deze zorgen opnieuw voor een daling van de economische activiteit. Morgan Stanley verwacht echter een sterke opleving in 2021.
Volgens de zakenbank zal de regio 3 keer zo snel herstellen dan na de Great Recession in 2008-2009. Het is hierbij wel noodzakelijk dat er een brede beschikbaarheid is van een effectief vaccin.
Het bruto binnenlands product van de eurozone is in het tweede kwartaal, toen de eerste lockdowns werden ingevoerd, met 11% gedaald. In het derde kwartaal is het echter weer met 12% gestegen, nadat de lockdowns werden opgeheven.
De bank gelooft dat de bereidheid van de consument om geld uit te geven en een hoge gemiddelde spaarquote zullen bijdragen aan het economisch herstel, gekoppeld aan verdere fiscale en monetaire steun.
Morgan Stanley stelt:
Deze steile groei zal in 2021 veranderen in een robuust herstel, gedragen door verdere beleidsondersteuning.
Stimulusmaatregelen
De Europese Centrale bank heeft in de nasleep van de pandemie haar aankopen van staatsobligaties verhoogd, de financieringskosten voor banken verlaagd en de rentetarieven op historisch lage niveaus gehouden.
Er wordt verwacht dat de centrale bank volgende maand nog verdere stimulansen zal aankondigen.
Bovendien hebben regeringen in heel Europa snelle en effectieve steunmaatregelen aangekondigd en uitgewerkt, met inbegrip van regelingen voor het behoud van de werkgelegenheid.
Bron: CNBC
Foto: iStock