De Federal Reserve stelde onlangs dat zij de rentetarieven tot 2023 op bijna 0 zullen houden. Dit zou de Amerikaanse economie moeten helpen om te herstellen van de Covid-19 crisis. Tot nu toe heeft de Federal Reserve nog niet gesproken over negatieve rentetarieven en dat is volgens Michael Corbat, CEO van Citigroup, het verstandigste.

Negatieve rentetarieven zijn een onconventioneel monetair beleidsproduct die gebruikt worden door onder andere de Bank of Japan en de Europese Centrale Bank. Hierbij worden banken aangemoedigd om leningen te verstrekken in plaats van cash aan te houden, waardoor de economische groei wordt gestimuleerd.

Corbat denkt echter niet dat deze maatregel hetzelfde effect zou hebben in de Verenigde Staten. Volgens Corbat zou dit vreemd gedrag veroorzaken en bubbels creëren. In totaliteit vindt hij dat negatieve rentetarieven niet zo succesvol zijn geweest als beleidsmakers aanvankelijk dachten.

De opmerkingen van Corbat weerspiegelen de bezorgdheid dat negatieve rentetarieven voor een nieuwe zeepbel in de huizenmarkt zouden kunnen zorgen. Mensen zouden aangemoedigd worden tot het afsluiten van leningen die ze zich met hogere tarieven niet hadden kunnen veroorloven.

Econoom Torsten Slok noemde negatieve rentetarieven ronduit angstaanjagend.
Hij stelt:

Het is een zeer uitzonderlijke maatregel die het wereldwijde financiële systeem verstoort.

Andere instrumenten

Steeds meer experten denken dat negatieve rentetarieven niet de oplossing zijn om uit de Covid-19 crisis te komen. Vorige maand publiceerde de Federal Reserve van San Francisco een rapport waaruit blijkt dat de negatieve tarieven zowel de bankwinsten als de mogelijkheid om geld te lenen zouden schaden.

In mei herhaalde Fed voorzitter Jerome Powell dat de centrale bank geen negatieve rentetarieven overweegt. President Donald Trump gelooft dan weer dat negatieve tarieven de oplossing zijn voor de Verenigde Staten.

Corbat denkt net zoals Powell dat de Federal Reserve andere instrumenten in haar arsenaal heeft, die effectiever zijn voor de economie. De Federal Reserve heeft al een aantal andere instrumenten zoals monetaire bazooka’s en kwantitatieve versoepeling gebruikt.

Michael Corbat besluit:

We bevinden ons in ongekende tijden. We moeten creatief blijven denken en handelen als het gaat over onze reactie. Negatieve rentetarieven zijn niet de oplossing.

Bron: Yahoo Finance

Foto: iStock

Reacties