Het aantal Covid-19 besmettingen is in verschillende delen van de wereld weer fors aan het toenemen. De secretaris-generaal van de OPEC zei dat dit het herstel in de oliemarkt in de weg kan staan en doen vertragen.

De Organisatie van Olie Exporterende landen en zijn bondgenoten, waaronder Rusland, heeft in april historische productiebeperkingen ingevoerd toen de vraag naar olie hard werd getroffen door de Covid-19 pandemie.

Het is de bedoeling dat de productie in januari geleidelijk aan wordt verhoogd als onderdeel van een geleidelijk versoepeling van het aanbod. Een nieuwe opstoot van Covid-19 besmettingen zouden deze plannen echter in de war kunnen sturen.

Mohammed Barkindo, secretaris-generaal van de OPEC, stelt:

We waren hoopvol dat de tweede helft van 2020 het begin zou zijn van het herstel. Zowel de economische groei als de vraag naar olie zijn op dit moment nog steeds somber, wat grotendeels te wijten is aan het virus.

Langer herstel

Barkindo blijft echter wel optimistisch over het feit dat het herstel zich uiteindelijk zal doorzetten. Door opnieuw opgelegde lockdowns, om de Covid-19 besmettingen in te dijken, kan het herstel echter wel langer duren.

Volgens Barkindo  verwachten de olieproducenten geen nieuwe crash in de olieprijzen zoals in het tweede kwartaal van dit jaar.

De OPEC+ zal de opgelegde maatregelen wel blijven uitvoeren zolang dit nodig zou zijn. De Russische president Vladimir Poetin zei onlangs nog dat de productiebeperkingen zullen worden verlengd als de marktomstandigheden dit rechtvaardigen.

Barkindo besluit:

We zijn vastbesloten om de stabiliteit in de markt te herstellen en ervoor te zorgen dat de olievoorraden afnemen.

Bron: Reuters

Foto: iStock

Reacties